А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Близо 80 000 българи живеят с глаукома, още толкова не знаят, че я имат

14.03.2017 / 18:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

В цялата страна стартира мащабен безплатен скрининг за ранно откриване на заболяването, който ще продължи до месец октомври.

 

Днес в София бе проведена експертна среща по въпросите на глаукомата, която за първи път представи обобщени данни за социално-икономическия ефект на това заболяване върху обществото. В срещата участваха проф. д-р Ива Петкова, национален консултант по очни болести, проф. д-р Лъчезар Войнов, национален консултант по очни болести, проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на УС на Българско глаукомно дружество, проф. Генка Петрова, ръководител на Катедрата по социална фармация и фармаикономика на Фармацевтичния факултет и Георги Димитров, председател на Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“.

Близо 80 000 българи живеят с глаукома, още толкова не знаят, че я имат

Мерките, набелязани за ранно откриване и качествен живот на вече диагностицираните пациенти са: редовен скрининг, покриване от Здравната каса на образни изследвания за глаукома, цялостна реимбурсация на антиглаукомните медикаменти. Сега Касата покрива до 50% от тези препарати, което е недостатъчно, като се има предвид, че очните заболявания водят до най-високия процент инвалидизация, а оттам – и до увеличение на разходите за инвалидни пенсии, придружители и др.

По данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. По данни на СЗО, между 2 и 4% от хората в света страдат от глаукома. Диспансеризираните болни с глаукома у нас са около 1% от населението, което означава, че още близо 80 000 души не знаят, че имат глаукома и са застрашени от необратима слепота.

Близо 80 000 българи живеят с глаукома, още толкова не знаят, че я имат

Има региони, където откритата заболеваемост е под 1%. Това означава, че огромен брой от жителите на тези населени места трябва да бъдат насочени към скрининг. Сред регионите с нисък процент на откриваемост на заболяването са: Благоевград, Враца, Добрич, Кърджали, София област, Търговище, Смолян, Шумен и др.

Близо 80 000 българи живеят с глаукома, още толкова не знаят, че я имат

За разлика от предходни години, когато за глаукома се говореше само през Световната седмица за борба с глаукомата, сега в цялата страна ще се проведе мащабен безплатен скрининг за ранно откриване на заболяването, който ще продължи до месец октомври.

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата започва у нас. Стартът й бе обявен от Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и офталмологичната общност в началото на Световната седмица за борба с глаукомата. Тя се отбелязва всяка година през март, а през 2017 г. - от 12 до 18 март.

Глаукомата е сред водещите причини за необратима слепота. Загубеното зрение не може да се върне, затова колкото по-рано се открие тя, толкова по-голям е шансът за съхранение на зрението. Наричат глаукомата „тихият крадец на зрение“, защото тя протича без симптоми и се открива едва, когато зрението бъде загубено.

До края на месец октомври тази година в цялата страна ще се проведат безплатни прегледи за глаукома на рискови пациенти. Телефонът за информация и записване е 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).

Близо 80 000 българи живеят с глаукома, още толкова не знаят, че я имат

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Офталмология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.