А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Близо 80 души се тестваха за хепатит С и ХИВ/СПИН на щанда на НСБХ „Хепасист“

08.06.2017 / 13:45 - Здравен навигатор
 
 Facebook

По време на изложението „Мисия здраве“.

 

Близо 80 души се тестваха за хепатит С и ХИВ/СПИН на щанда на НСБХ „Хепасист“Близо 80 души се възползваха от възможността да се изследват безплатно и анонимно за хепатит С и ХИВ/СПИН на щанда на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ по време на тазгодишното изложение „Мисия здраве“, което се проведе в периода 2 и 4 юни 2017 г.

Акцията се проведе на 2 юни и е част от тазгодишната кампания по повод Световния ден за борба с хепатита 28 юли. Интерес към инициативата проявиха граждани между 21- и 83-годишна възраст, като освен да се изследват безплатно за хепатит С и ХИВ/СПИН, посетителите на шатрата на „Хепасист“ имаха възможност да се запознаят и с основните характеристики на заболяването, главните фактори, които повишават риска от заразяване с хепатит С, както и с препоръки за ограничаването на тези фактори. В хода на консултациите с граждани бе обърнато специално внимание върху необходимостта от провеждане на профилактични изследвания за хепатит С сред една от уязвимите групи граждани, а именно претърпелите кръвопреливане и/или друга медицинска манипулация преди 1992 г., когато кръвта не е била проверявана за хепатит С.

По време на акцията беше регистриран един положителен резултат за хепатит С, но случаят не е новооткрит. Пациентът близо 20 години е провеждал периодични лечения за заболяването. След като беше информиран от консултантите на НСБХ „Хепасист“ за доказаната ефикасност на съвременните възможности за лечение, пациентът вече се надява на успешно излекуване - безинтерфероновото лечение води до излекуване в почти 98% от случаите, подходящо е включително за пациенти с цироза и на хемодиализа, като по време на терапията не се наблюдават почти никакви странични ефекти. Този случай показва, че част от пациентите с хепатит С в България все още не са запознати с новостите в лечението на това заболяване. „Важно е всички пациенти, които страдат от хепатит C, да се консултират с лекари от центровете, в които се провежда лечение на вирусни хепатити в България“, коментира д-р Иван Вецев, експерт Достъп до лечение. Списъкът с тези центрове може да се открие на уебсайтовете на сдружения „Хепасист“ и „Хепактив“.

Една от основните цели на НСБХ „Хепасист“ е да обърне внимание върху значението на навременното започване на терапия за пациентите с хепатит C, както и да съдейства за запознаването и ориентирането на пациентите с това заболяване към лекари специалисти за провеждането на подходящото лечение. В България, както в повечето европейски страни, най-новото и най-ефективно към момента лечение се реимбурсира от НЗОК. В същото време нивото на информираност сред широката общественост относно заболяването, неговите симптоми и рискови фактори все още е ниска, което обикновено води до недобра профилактика, поставяне на диагнозата твърде късно, а оттам и до забавяне на лечението. Ето защо една от основните препоръки на Световната здравна организация е именно в посока насърчаване на профилактичните тестове, особено що се касае до групи в риск.

Близо 80 души се тестваха за хепатит С и ХИВ/СПИН на щанда на НСБХ „Хепасист“

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.