А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Електронната здравна карта се предвижда да е готова през август

19.02.2015 / 17:10 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това обяви ген. Стоян Тонев, председател на здравната комисия в НС.

 

Електронната здравна карта се предвижда да е готова през августПрез месец май се предвижда да има законодателни промени и още през месец август тази година се планира да е готова електронната здравна карта. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев в рамките на десетото юбилейно издание на националната конференция по е-здравеопазване „Иновационен модел за устойчиво и модерно здравеопазване”, състояла се днес в София. Един от основните партньори на форума бе фармацевтичната компания Amgen.
По думите на ген. Тонев това е нещо, което може да се направи бързо, а освен това с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов е уточнено, че електронната здравна карта трябва да бъде въведена в рамките на шест месеца. „Надявам се като законодателна инициатива това да бъде внесено през месец май и ще направим всичко възможно максимално бързо да бъде прието и от парламента”, допълни ген. Тонев. Той информира още, че от НЗОК вече изискват с писмо до всички болници те да се снабдят с електронни четци.
Ген. Тонев съобщи също, че предстои да се променят законите за защита на личните данни, за класифицирана информация и за достъп до информация. Трябва да има ясни и точни текстове кой да разполага с достъп до данните от електронната здравна карта. Според него е необходимо лекарите да имат няколко нива на достъп. „Има един минимален пакет, който общо взето е ясен, до който всеки лекар трябва да има достъп. Но има и лични данни, които са свързани с идентификацията на пациента и с личния му профил. За тези данни просто информацията трябва да е ограничена”, заяви той.
Електронната здравна карта се предвижда да е готова през август
Д-р Надежда Тодоровска (последната вдясно на снимката), заместник-генерален директор на Български Червен Кръст, изнесе лекция на тема „Подобряване достъпа до медицински услуги в общността с помощта на новите технологии” в рамките на форума. Тя коментира, че 66% от разходите са за покриване на болничните нужди. По този показател България е на първо място сред индекса на европейския здравен потребител за 2014 г. Тя отчете още, че 20% от хоспитализациите биха могли да се спестят и пациентите да преминат амбулаторно лечение, според данни от доклад на Световната банка.
Специалистът препоръча по-добър достъп до здравни услуги, отбеляза, че има необходимост от промяна в нормативната база и оптимизиране на средствата, които по принцип са недостатъчни. Необходимо е също така да се предоставят интегрирани здравни грижи и социални услуги.
Електронната здравна карта се предвижда да е готова през август
Аудиторията на конференцията.
Електронната здравна карта се предвижда да е готова през август
Презентация на Министерството на транспорта.
Снимки: Здравен навигатор

 

още от Новини от деня

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.