А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Иновационните технологии в УНГ

23.03.2017 / 19:21 - Здравен навигатор
 
 Facebook

бяха сред основните теми на пролетната научна конференция „Съвременни концепции в лечението на ушите, носа и гърлото“.

 

Традиционното събитие се проведе между 17 и 19 март 2017 г., в Сандански. Сред темите бяха хирургичните приложения на ултразвуковия скалпел; диференциалната диагноза на шийните кистични лезии; приложението на ДНК полимеразни инхибитори, като допълнение на хирургичното лечение на рецидивираща респираторна папиломатоза.


Иновационните технологии в УНГ


Новост в конференцията бяха двете кръгли маси, които бяха посветени на кохлеарната имплантация в България и метастазите от неизвестно първично огнище в главата и шията.

Ето какво казаха пред „Здравен навигатор“ двама от водещите лектори:

Проф. Диана Попова: „Пренебрегваните болести стават все по-разпространени“


Иновационните технологии в УНГ


Проф. Попова, проведохте пролетната научна конференция: „Съвременни концепции в лечението на ушите, носа и гърлото“. Какво бихте отличили от нея и какви новости бяха представени?

Основната тема тази година бяха иновационните технологии. Целта на тази конференция е да се спрем на новото, което се прави в нашата професия, от друга страна - и да обсъдим проблеми и интересни клинични случаи, които ни показаха, че се променя възрастовата обусловеност на различните заболявания. Някои заболявания, които са били характерни за по-напреднала възраст, се появяват при по-млади пациенти. Някои заболявания, които са били казуистика, се разпространяват все повече и делът им става все по-голям. Целта ни е да обърнем вниманието на колегите към това да започнат да внимават за заболявания, които не са били чести в миналото, нито пък характерни за нашата страна, но започнаха да се появяват.

Конференцията завърши с две кръгли маси, едната от които Вие модерирахте. Какво е важно да се отбележи, защото това е нещо ново?

Кръглите маси са нещо нова, така е. Правим ги, за да може повече колеги да участват в дискусията. Това е много добър начин за достигане на консенсус и показване на проблемите. След една обикновена презентация не всички имат възможност да кажат какво мислят. Темата на едната от кръглите маси беше за нарушението в слуха и увеличението на броя на инвалидизираните пациенти, които губят слуха си. Другата разгледа неранната диагностика на злокачествените заболявания и получаването на метастази. Конкретната тема беше метастазите от неизяснено първично огнище.

Имахте и чуждестранни гости на конференцията с интересни доклади. Разкажете ни за тях.

Един от важните участници беше проф. Стефанос Хацопулос от Гърция, който работи с проф. Грандори в Италия. Той се занимава с темата на методите за уточняване на различните видове намаление на слуха и новите методи, които все още нямат широко приложение в нашата страна или са приложени само в една единствена насока.

Прави впечатление, че много от докладите бяха прочетени от Ваши млади колеги…

Това е съвсем нормално. Нашите млади колеги са на първо място в презентациите. Много е хубаво младите хора да работят по такъв добър начин и да изнасят такива добри презентации. Искам да пожелая на всичките си колеги да изтърпят несгодите, на които са подложени. И да преодолеят народопсихологията, че всичко зависи от медицината и лекарите.

Проф. Стефанос Хацопулос: „С отоакустичните емисии отлично се определя чувствителността на слуха“


Иновационните технологии в УНГ


Проф. Хацопулос, направихте много интересна и ключова презентация. Може ли да кажете какви са основните моменти в нея?

Представих нова технология, която може да се използва за установяването на кохлеарна инфекция при деца и възрастни. Става дума за отоакустичните емисии. Това е много добър метод за обективна оценка на нивото на чувствителност на слуха. Използва се при пациенти, при които няма добра обратна връзка, например при малките деца, които не могат да обяснят болките и симптомите си. Освен това е и технология, която може да се използва в случаи, когато пациент твърди, че има загуба на слуха с цел да повдигне обвинение срещу някого, когото смята за виновен за това, в съда. Това е обективен начин да се направи реална проверка на състоянието на пациента.

Какво според Вас е важно да знаят българските Ви колеги за тази технология?

Да знаят, че тази технология съществува, че е доста достъпна и лесна за прилагане и че е изключително стабилна.

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.