А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Искат амбулаторен лист за извинителна бележка

13.10.2011 / 09:30 - obshta medicina
 
 Facebook

Заповедта на инспектората по образованието доведе до сериозно недоволство от страна на личните лекари в Пловдив. Това противоречи и на лекарската тайна, аргументираха се доктори.

 

Искат амбулаторен лист за извинителна бележкаЛични лекари от Пловдив са недоволни от заповедта на инспектората по образованието, отсъствия да се извиняват само срещу амбулаторния лист на болния. Общопрактикуващите лекари недоволстват и срещу това, че, въпреки наличието на амбулаторен лист, извинителната бележка трябва да се заверява от училищната медицинска сестра, която е по-ниско в йерархията от личния лекар. От инспектората заявяват, че новото изискване е заповед на МОМН и не се обсъжда, а просто се изпълнява.


"Категорично сме против изискването на регионалния инспекторат по образованието извинителната бележка да бъде придружавана с амбулаторния лист на болния. Разбирам стремежа да се ограничат фалшивите бележки, но това противоречи с лекарската тайна и Хипократовата клетва", коментира зам.-председателят на районната лекарска колегия д-р Георги Цигаровски. Самият той практикува като личен лекар и отговаря за първичната извънболнична помощ в БЛС-Пловдив.


амбулаторния лист е вписано всичко - какви изследвания са направени на пациента, в резултат на какво се е получила дадена инфекция - тя може да бъде и строго интимна, ЕГН-то, назначеното лечение, оплакванията. Той не е предназначен за "лична употреба", коментира д-р Цигаровски. Според него има други механизми за решаване на проблема.

 

още от Избор на редактора

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.