А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Един от известните чуждестранни гост-лектори на XVI-ти Национален конгрес по неврология направи коментар пред Здравен навигатор

31.05.2017 / 09:30 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Повече за форума ще може да прочетете в специалния ни дайджест „Здравен Навигатор-Неврология”.

 

Както вече ви информирахме, XVI-ият Национален конгрес по неврология се проведе от 18 до 21 май 2017 г., в к.к. „Златни пясъци”.

Представихме ви и първи коментар от форума – на председателя на Дружеството по неврология – акад. Иван Миланов. Днес имате възможност да се запознаете с отзив на един от известните чуждестранни гост-лектори на събитието.

Проф. G. Deuschl, председател на Европейската академия по неврология

Един от известните чуждестранни гост-лектори на XVI-ти Национален конгрес по неврология направи коментар пред Здравен навигатор

Професоре, имахте две ключови лекции по време на конгреса по неврология. Бихте ли очертали най-важните моменти във Вашите доклади?

Когато става въпрос и говорим за тремор, то трябва да се отбележи, че ние имаме голям неврологичен проблем, който сериозно повлиява състоянието на пациента. Много е важно този тремор да бъде лекуван с медикаментозна терапия, като той може да бъде преодолян, макар и не особено лесно. Обикновено най-често срещаният тремор е есенциалният, като за него има определени медикаменти, които го повлияват при назначаване на подходящата терапия. Освен това, за тремор говорим и се сблъскваме с този проблем и при болест на Паркинсон. В този случай лечението става посредством медикаменти, които са предназначени за лечението именно на тази болест. Има и някои други видове тремори, които е по-лесно да бъдат лекувани, и с които се справяме по-лесно в клиничната ни практика.

В другата лекция, която изнесох също се спрях на проблема с някои тремори, като отбелязах, че те могат да бъдат лекувани при правилна диагностика и назначаване на прецизна терапия, макар това да е сравнително комплициран проблем. За целта обаче е необходимо да се провеждат още проучвания, за да можем по-добре да проумеем същността и етимологията на тези проблеми. Спрях се също така на т. нар. тремор, който се появява при хората на възраст, след 65-70 години. В тези случаи той се дължи на напредването на възрастта на хората и ще бъде актуален проблем и занапред с оглед застаряването на населението като цяло.

През месец юни предстои да се проведе конгрес на Европейската академия по неврология в Амстердам. Какво можете да кажете за събитието в аванс?

Самият аз съм поканен да участвам в този форум, а мисля, че покана е отправена и към доста от българските невролози. Конгресът ще започне на 23 юни и ще бъде своеобразен фестивал на европейската неврология, ако мога така да се изразя. По време на събитието ще бъдат представени много интересни доклади, клинични случаи, проучвания и други актуални данни от клиничната практика. Това е чудесно място за споделяне на опит, размяна на мнения и възможност за обучение, особено за по-младите невролози. Разбира се, ще имаме възможности също така за много дискусии, ще успеем да се видим със стари приятели и да намерим нови такива.

И на финала – бихте ли споделили впечатленията си от конгреса по неврология, който се състоя в България, а също – какво послание бихте отправили към колегите си в нашата страна?

Това беше първото ми участие в конгреса по неврология, който бе организиран в страната ви и мога да кажа, че действително бях приятно изненадан. Останах с впечатлението, че повечето от колегите ми в България действително са добри кадри, които са ангажирани със своята работа и умеят „да правят неврология”. Неврологията е много важна дисциплина, от която имаме необходимост, защото приблизително 30% от пациентите страдат от някакъв неврологичен проблем/заболяване. Затова солидните познания в областта на неврологията са от особено значение и според мен обществото на българските невролози улеснява и спомага развитието на това така необходимо познание в тази област.

Петър Колчев, издател

Един от известните чуждестранни гост-лектори на XVI-ти Национален конгрес по неврология направи коментар пред Здравен навигатор

.

Един от известните чуждестранни гост-лектори на XVI-ти Национален конгрес по неврология направи коментар пред Здравен навигатор

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Неврология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.