А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.






BGtop

Какво трябва да се знае за фрактурата на фибулата?

14.02.2017 / 14:40 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Причина за счупването може да стане силен удар, падане от високо или някакво или външно влияние.

 

Какво трябва да се знае за фрактурата на фибулата?Фибията и тибията са двете дълги кости на подбедрицата. Фибулата, или позната още като телешка кост, е малка кост, която е разположена от външната страна на крака. Тибията, или пищялната кост, е тази, която поема натоварването.

Фибията и тибията се събират в обща кост в близост до коленната и глезенната стави. Двете стави спомагат за стабилизиране на глезена и мускулите в долната част на крака.

Фрактура на фибулата означава счупване в костта. Причина за счупването може да стане силен удар като например падане от високо или външно влияние. При усукване или кълчене на глезена също е възможно да се стигне до фрактура във фибулата.

Фрактурите на фибулата могат да се получат във всяка точка на костта, а видовете биват:

- фрактура в глезена – латерална фрактура;

- фрактура под коляното - фрактура на фибуларната глава;

- откъсване на костта – когато част от фибулата се отдели от костта и сухожилието или лигамента, към който е прикрепена;

- стрес фрактура – когато фибулата е контузена в резултат на повтарящ се за нея стрес – туризъм, тичане.

Симптомите, които могат да подскажат за фрактура са болки, подуване. Освен това, кракът не може да понесе тежестта на тялото, възможно е да има кървене и кръвонасядане, видима деформация, скованост и студенина в подножието, болка при допир.

Лечението на фибулата може да варира и зависи в голяма степен колко тежко е счупването. Фрактурата се класифицира като отворена и затворена.

При една отворена фрактура, или костта разкъсва кожата, или се образува дълбока дупка в кожата, като през раната се вижда костта.

За да се стигне до подобна травма означава, че ударът е бил много силен и пациентът ще има проблеми с тази кост до края на живота си.

Според Американската академия на ортопедичните хирурзи, има шанс от 40 до 70% да се появят проблеми и с други кости в тялото.

При затворения вид фрактури костта бива счупена, но кожата остава непокътната.

Най-важно при вътрешната фрактура е да бъде наместена костта на мястото ѝ и да се причини минимално болка. Следва гипсиране и време за възстановяване на нормалните функции на крайника. Важно е кракът да се държи високо по време на лечението.

Ако не се наложи операция, първоначално е необходимо да се използват патерици за придвижване. След зарастването е задължително да се прибегне до помощ от физиотерапевт, който да помогне за заздравяването на мускулите и ставите.

Работата с физиотерапевта обикновено започва с работа с глезена, който първи трябва да бъде възстановен. Важен момент във възстановяването е и балансът, за който също се работи.

 

още от Консултации
още от Ортопедия





За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.