А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Коментар на проф. Борислав Владимиров след BULENDO 2017

15.06.2017 / 18:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Както ви информирахме, Международният симпозиум събра в София известни специалисти в областта на гастроинтестиналната ендоскопия.

 

Проф. Борислав Владимиров, завеждащ Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”

Коментар на проф. Борислав Владимиров след BULENDO 2017

Проф. Владимиров, бихте ли очертали по-интересните моменти от BULENDO 2017? Близо 2/3 от форума бе посветен на демонстрации на живо, които се предаваха от ВМА към конферентния център, където се провеждаше семинарната част на симпозиума.

Мероприятието се провежда за пореден път в страната ни. Срещата се провежда под егидата на Европейската структура в това направление. Изпращат се екипите, които гастролират, като в демонстрациите на живо се включват и екипи от България, в които участват лекари, които правят подобни манипулации. Така се създава един своеобразен отбор, като въз основа на това се подбират пациенти и се провеждат съответните манипулации по време на мероприятието. Хората имат възможност да видят на живо някои интересни случаи, някои допълват знанията си, други се зареждат с идеи, трети преосмислят бъдещето си и поглеждат с по-широк мироглед във времето за развитието на собствената си личност и самообучението си.

Това е една добра форма, която се подпомага. Казвам това, тъй като е известно, че има пациенти, които са с ограничени финансови възможности, а НЗОК, МЗ и другите структури на национално ниво не подсигуряват консумативи за всичките тези манипулации и по този начин те успяват да получат консумативи без пари, което е добре както за тези пациенти, така и за лекарите.

Що се отнася до организацията, то тя е добра и няма как да не се получи. Машините, с които се работи са машини, с които работим и ние през останалата част от времето и човек или може, или не може да работи с тях. Същите модели апарати са монтирани и работят в доста болници и колегите работят рутинно тези методи; те не са нови; 70-80% от методите, да не кажа и 95%, са методи над 10 до 35-40 години, но когато един човек започва да се учи, той трябва да види и азбуката, трябва да види и висшия пилотаж.

Това, което бе ново за страната бе тунелната манипулация, която направи колегата от Румъния. Ние не работим за момента това в нашата страна. Може би на някои места ще започнат да работят този метод, но трябва добра организация и е необходимо да има задължително Хирургична клиника – Гръдна хирургия, защото и по литературни данни има усложнения. Това е метод, който още не се е наложил тотално в света. Далечните резултати също не са оповестени във времето. На някои им се иска да бъде така, но все пак анатомията си е анатомия и ние трябва да отчетем такива резултати във времето.

Хубавото е, че има хора, които желаят да гледат и да се научат, поради което и посещават тези мероприятия. Това е част от Общата медицина. Ендоскопията е в ръцете на всички лекари, които имат специалност Вътрешни болести, Хирургия и Детски болести, защото органите в корема са 7 в областта на Гастроентерологията, всички са кухи и се изследват, а тези, които не са кухи се контрастират, което е гаранция за точна диагноза и преминаването към правилната терапевтична схема. По този начин лечението на пациента не се оскъпява, не отива в Хирургия и не се стига до такива тежки усложнения, които се описват при хирургичните методи. Съвременната медицина е интервенционалната гастроентерология; големият процент са ендоскопските техники. Затова е хубаво тази традиция с BULENDO да се продължи, независимо от това къде, защото се работи не само във ВМА; там са добри условията като база, но и на други места в страната има възможности за извършване на подобни интервенции. Моето мнение специално е, че ако страната ни иска да покаже нивото на България, то трябва да се излъчва от няколко места. Така е прието, макар че ние сме малка страна, но и при нас това е въпрос на организация. Екипност има, а както е известно телекомуникацията в наши дни лесно може да бъде осъществена и имаме достатъчно примери в световен мащаб за това.

Както вече отбелязах, аз специално съм удовлетворен от този симпозиум и изказвам своята благодарност за поканата да участваме и благодаря на организаторите. Мисля, че ние добре се справихме като отбор и държавата ни се представи подобаващо, на европейско ниво. На всички пожелавам здраве, а на по-младите – да се учат по-бързо, да са по-смели, но да не са самонадеяни и да имат знания, да са наясно какво правят и да бъдат честни в това отношение. Ендоскопията е преходът между интерната, умението и реакцията на мозъчните сигнали към двигателната активност и е добре когато се работи да се работи спокойно, качествено, за да не стигат пациентите до хирургия. И пожелавам на всички сегашни и бъдещи специалисти по-малко усложнения.

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Гастроентерология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.