А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

XI-та конференция на БААСТ

18.05.2017 / 19:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Се състоя от 11 до 14 май.

 

Форумът се проведе в „Слънчев ден” и събра специалисти в областта от страната и чужбина. Освен научни доклади, участниците в конференцията имаха възможност да проследят и случаи с хирургия на живо.

По време на събитието се коментираха теми като: ПВК-реконструкция, комбинирана с екстраартикуларна латерална стабилизация; Артроскопска раменна хирургия – шев на ротаторен маншон и тенодеза на бицепса; Пателофеморална хирургия и др.

Представяме първи коментар от форума. През следващата седмица очаквайте още отзиви.

Д-р Стефанов, председател на БААСТ

XI-та конференция на БААСТ

Д-р Стефанов, проведохте XI-та конференция на БААСТ. Какво бихте отличили от форума?

Основният акцент на XI-та конференция на БААСТ е наличието на няколко операции на живо. Като хирург и човек, занимаващ се с ортопедия и травматология, смятам че е изключително важна и полезна възможността да се наблюдават операции на живо, да се коментират с нашите гости самите интервенции и всеки да има възможност да види начина на работа на дадения хирург, тънкостите в операциите; неща, които обикновено ние нямаме възможност да коментираме и да обменяме като опит в екипите, в които работим. Този начин на представяне на случаите има най-голяма полза за практиката ни.

Имахте гости от чужбина.

Да, имахме няколко хирурзи, които са водещи специалисти в Европа в областта, в която работят. Д-р Дежур от Франция е водещ специалист в колянната хирургия, представител на Лионската школа, която е световноизвестна. Той направи две операции, всяка от които беше интересна. Д-р Поберай от Словения е специалист в раменната хирургия. Той също направи операция.

Наред с чуждите ни гости, които споменах, имахме гост от Германия, който ръководи водещата в Европа клиника по ревизионна хирургия на ставите. Той направи ревизионна операция на колянна става.

Искам да отбележа, че наред с чуждото присъствие ние заложихме и на някои наши специалисти, които също са на много високо ниво и имаше какво да покажат. Доц. Русимов от Военна болница направи оперативна интервенция за стабилизация на раменна става, а д-р Михов – съвременен, авангарден метод за колянно протезиране.

Къде сме ние на фона на останалите европейски държави?

Специално в ортопедичната хирургия и спортната травматология ние сме на много добро ниво. Смятам, че клиниките, които се занимават с такава хирургия в България не отстъпват по нищо – както по отношение на оборудване, така и по отношение на оперативни техники и възможности на специалистите. Тази конференция е доказателство за това.

XI-та конференция на БААСТ

.

XI-та конференция на БААСТ

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Новини от деня
още от Ортопедия

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.