А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Лабораторията по нутригеномика на МУ-Варна

17.02.2012 / 18:00 - obshta medicina
 
 Facebook

Участва в европейски проект с 22 световни организации за 6 млн. евро.

 

Лабораторията по нутригеномика на МУ-ВарнаВ нов европейски проект на стойност 6 млн. евро по VII Рамкова програма на Европейския съюз участва Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика на Медицински университет Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна. Това съобщиха днес от МУ-Варна.


Научно-изследователският проект стартира в началото на 2012 г. и е на тема „Приложение на нови технологии и методи в науката за храненето – проучване на концепцията за фенотипната пластичност” (NutriTech). Той ще бъде изпълняван от Лабораторията по нутригеномика, функционални храни и нутрацевтици в Катедрата на университета.


Проектът е в партньорство с 22 организации от цяла Европа, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Очаква се да бъдат получени резултати, които целят надграждане на досега известните открития в областта на човешкото хранене. Ще бъдат приложени най-съвременни методи за подробна оценка на връзките между храненето и здравето. Благодарение на най-новите технологии в областта на геномиката, транскриптомиката, протеомиката, метаболомиката, томографията и цитометрията, се очаква да бъде събрана база данни с научна информация, която да послужи за създаването на алгоритъм за оценка на влиянието на храната върху човешкото здраве.


Екипът на Лабораторията по нутригеномика, функционални храни и нутрацевтици с ръководител доц. Дияна Иванова ще участва в работните пакети по управление на проекта, анализ на системни биомаркери и популяризиране на резултатите, което ще даде възможност за трансфер на знания и обучение на млади научни работници от Катедрата по биохимия, молекулна медицина и нутригеномика. Проектът е с продължителност четири години.

 

още от Новини от деня
още от Клинична лаборатория

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.