А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Лекари настояват за национална програма за лечение на ретинопатия

13.05.2013 / 18:00 - obshta medicina
 
 Facebook

България е сред малкото страни в Европа, които нямат държавна политика в областта.

 

Лекари настояват за национална програма за лечение на ретинопатияСтраната ни е сред малкото европейски държави, в които липсва държавна програма за лечение на ретинопатията при недоносените бебета. Това отбелязаха водещи офталмолози, цитирани от БНТ.


Според тях е недопустимо недоносени бебета да бъдат оставени да ослепяват, защото в България няма задължителни стандарти, по които да се следи развитието на тяхното зрение. Ретинопатията може да се лекува, ако се извършва постоянен контрол.


От Българското дружество по детска офталмология и неонатолози настояват здравните институции в България да започнат национална скринингова програма.


„Всички недоносени са рискови за това заболяване, като най-рискови са тези деца, родени под 1500 грама и преди 32 гестационна седмица. Нямаме точна статистика колко деца годишно се разболяват”, отбелязва д-р Виолета Чернодринска, началник на детско очно отделение в Александровска болница и председател на Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология.

 

още от Новини от деня
още от Офталмология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.