А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Липсват приоритети за управление на държавните болници

11.08.2017 / 18:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това коментира за управленската програма финансистът Живко Иванов.

 

Липсват приоритети за управление на държавните болници„Нещото, което ми липсва в тази програма, е че МЗ и правителството освен регулатор на системата е и най-голям доставчик на здравни услуги. Министерството контролира около 1,06 млрд. лв. от оборота в системата на болничната помощ, който сумарно за миналата година е 2,180 млрд. лв. Т.е. близо 50% от оборота минава през болници, които са директна собственост на МЗ. Нито в програмата, нито в някой от другите управленски документи има ясно заложени цели и приоритети как тези болници ще бъдат управлявани, как ще бъде подобрено състоянието им, какво ще се случва с услугите в тях. А това всъщност е мястото, където се случва здравеопазването“. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria финансистът Живко Иванов във връзка с управленските приоритети в здравния сектор.

Той допълни, че ако се добавят и общинските болници, то публичният сектор на здравеопазването е около 1,5 млрд. лв. „На практика липсва ясна управленска стратегия. За последните 5 години се появиха два анализа, които казват – „да, в N на брой болници има проблеми, три болници работят добре, в две състоянието е неутрално, останалите три са декапитализирани“. Въпреки това, на база на тези анализи никой не формулира конкретни стъпки за управлението им, а това е ясен ангажимент на принципала, който е длъжен да назначи управленци, които да постигнат целите, които собственикът поставя“, посочи Иванов.

Другата липса, отбелязана от него, бе по отношение на кадрите в здравния сектор. „Никъде не е формулирана ясна стратегия за задържане на кадри в системата“, отбеляза той.

Финансистът се спря и на демонополизацията на Здравната каса, която също е заложена в управленската програма. „Макар и формулирана като ясен приоритет, демонополизацията на НЗОК всъщност е доста слабо застъпена в управленската програма на правителството. Единствената мярка, с която се ангажира програмата, е стартиране на обществен дебат. Няма дори загатване, че може да се случи нещо като последваща стъпка“, констатира той. По думите му, подобен приоритет все пак е добър и той ще подпомогне развитието на системата.

 

още от Новини от деня

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.