А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Натоварването на мозъка

11.05.2017 / 13:53 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Забавя деменцията, според проучване в САЩ.

 

Натоварването на мозъкаСпоред последно проучване направено в Рочестър, Минесота, САЩ, стимулиращите мозъка дейности могат да го защитят от стареене, дори ако пациентите са генетично предразположени към развитие на деменция или Алцхаймер.

Активности, които поддържат мозъка зает, като работа на компютър, различен вид мисловни игри и други, понижават риска от заболявания, свързани с мозъка при пациенти над 70-годишна възраст, се казва още в проучването.

Натоварвания на мозъка от този вид действително намаляват риска от развитие на леки конгитивни увреждания“, признава директорът на клиника срещу заболяване от Алцхаймер „Майо“ д-р Роналд Питърсън.

В проучването на д-р Питърсън и колегите му са взели участие 1 900 ментално здрави пациенти, както мъже, така и жени, за около четири години. Средната възраст на пациентите, когато проучването е започнало, е 77 години.

По време на 4-годишния период на изследване, повече от 450 пациенти са получили леко когнитивно увреждане, което е една от първите крачки към Алцхаймер и други мозъчни проблеми.

При направеното проучване се е забелязало, че когато мозъчната активност на възрастните пациенти е била натоварена, това е намалявало риска от загуба на памет и проблеми с мисленето. Проучването е показало, че рискът се намалява:

- с 30% при използването на компютър;

- с 23% при социални активности;

- с 22% при играенето на настолни игри;

Д-р Йонас Геда, която е част от екипа, споделя, че хора, които извършват тези активности по 2-3 пъти седмично имат по-малък проблем със запомнянето и мисленето от хора, които го правят 3-4 пъти месечно.

Екипът, който прави проучването твърди, че четенето на книги, вестници и списания, няма такъв ефект върху мозъка.

 

още от Новини от деня
още от Неврология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.