А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

XVI-ти Национален конгрес по неврология

25.05.2017 / 22:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Събра известни чуждестранни и български специалисти от страната и чужбина.

 

Форумът се проведе от 18 до 21 май, в к.к. Златни пясъци и ще имате възможност да прочетете за него повече в специалния ни дайджест „Здравен Навигатор-Неврология”.

С първи отзив от конгреса – председателят на Дружеството по неврология – акад. Иван Миланов:

Акад. Миланов, проведохтe XVI-ти Национален конгрес по неврология. Имахте много чуждестранни и български лектори. Бихте ли споделили Вашите впечатления от форума?

XVI-ти Национален конгрес по неврология

( Акад. Миланов, Prof.G.Deuschl-предс. на Европейската академия по неврология и Prof. Dirk Dressler)

Аз съм много доволен от изминалия конгрес, защото ние наистина успяхме да привлечем като лектори едни от най-известните хора в съответната област.За нас беше голяма чест това, че дойде председателят на Европейската академия по неврология,който е много ангажиран човек. Той не само ни удостои с присъствието си, но и изнесе много хубави лекции. Сред нас беше и председателят на Европейската сесия на Дружеството по двигателни нарушения, което е базирано в САЩ, но има и европейска секция. Също така, всички останали лектори бяха много известни.

Всъщност това, което успяхме да постигнем, бе на много високо ниво.

Бихте ли отличили по-интересните теми и лекции?

Лично за мен най-интересни може би бяха на председателя на Академията, която беше посветена на тема, касаеща треморите. Отдавна не бяхме имали такава лекция и той много хубаво представи последните постижения в тази област, която наистина е много проблемна, защото причините за треморите могат да бъдат много и понякога погрешно се поставя диагноза Паркинсон.

Друга лекция, която ми направи много силно впечатление бе тази на проф. Стоки, който представи всички нови медикаменти, които преминават през клинични проучвания за паркинсоновата болест. Много интересни лекции бяха изнесени за приложението на ботулиновия токсин, който тепърва се опитваме да наваксаме. Като цяло мога да кажа, че почти всички лекции бяха много интересни.

XVI-ти Национален конгрес по неврология

Вие изнесохте първата лекция, която откри конгреса. Какво представихте?

Там коментирахме приложението на ботулиновия токсин. Мога да кажа, че всяка година избирам лекция, която смятам за актуална. Т.е. нещо, което дава нови насоки. Темата с ботулиновия токсин и дистониите не е актуална за света, но е актуална за България, защото по света това лечение се реимбурсира. Това е така, защото тези хора след една инжекция стават напълно здрави, след което им трябва втора инжекция. Много малко медикаменти имат такъв ефект. Това заболяване обаче не беше вписано от болестите, които се реимурсират от касата. Благодарение на една комисия за редки заболявания в България, беше определен диапазонът на редките заболявания, които ще бъдат реимбурсирани от НЗОК, като там влизат и въпросните дистонии. Затова исках да обърна внимание на колегите, че е крайно време да се обучат и да започнат да прилагат това лечение, тъй като все още няма опит в тази сфера.

XVI-ти Национален конгрес по неврология

.

XVI-ти Национален конгрес по неврология

.

XVI-ти Национален конгрес по неврология

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Неврология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.