А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

НЗОК няма намерение да заплати надлимитната дейност на болниците за 2015 г.

19.05.2017 / 09:30 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това обяви управителят на фонда д-р Глинка Комитов.

 

НЗОК няма намерение да заплати надлимитната дейност на болниците за 2015 г.Касата няма никакво намерение да заплати надлимитната дейност на болниците за 2015 г., възлизаща на 52 млн. лв. Това стана ясно от думите на управителя на фонда д-р Глинка Комитов по време на изслушването му в парламентарната здравна комисия.

Аргументът, който той посочи, е постановлението на Министерски съвет, което по думите му забранява това.

Д-р Комитов дори се пошегува с изразената от лекарския съюз готовност да заведе дело в близките дни по въпроса, като заяви: „Радвам се. Искам да ни осъдят, за да знаем поне как да действаме“.

От думите му стана ясно още, че НЗОК е изискала обобщена справка за разпределението на средствата от РЗОК по отделните болници. Фондът ще прегледа и анализира данните, като на 21-ви май ще излезе със становище дали те са разпределени коректно и в случай, че това не е така, сумите могат да бъдат коригирани.

Припомняме, лечебните заведения в страната алармираха за сериозно орязани бюджети за първото тримесечие от действието на новия рамков договор, на места с до 15%. С новия НРД се върнаха старите правила, според които средствата се разпределят от централата на касата по РЗОК, а самите районни каси разпределят бюджетите на болниците в своя регион.

Въпреки драстичния недостиг на средства в бюджета на касата, който стана ясен още след първото тримесечие от годината, д-р Комитов беше категоричен, че докато е управител на НЗОК, той няма да поиска актуализация на бюджета, но в същото време заяви, че би го приел, ако то се случи по линия на парламента, какъвто е редът.

 

още от Избор на редактора

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.