А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Общинската болница МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив

17.07.2017 / 12:56 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Се води към умишлено ликвидиране.

 

Общинската болница МБАЛ „Св. Мина“ в ПловдивЗа това алармираха от регионалния съюз на КТ „Подкрепа“ и лекари от здравното заведение, предаде БНР. Лекарите от бившата Първа градска болница изразиха тревога, че се готвят структурни промени и съкращения на персонал, без да са съгласувани с Общинския съвет и без да има окончателно решение за вливането на здравното заведение в друга общинска болница. Според тях, въпреки добрите финансови показатели през последните месеци, ръководството на болницата е договорило изключително нисък бюджет за юни в размер от 206 000 лева, при необходим фонд за заплати от 256 000 лева.

Това не само ще остави лекари и персонал без възнаграждения, но крие риск и за медицинската дейност. Според служителите в лечебното заведение, финансовото състояние на Първа градска болница умишлено се влошава и след сливането с другата болница сградата ѝ ще бъде взета от Общината.

От Община Пловдив от своя страна заявиха, че твърденията за готвена ликвидация на МБАЛ „Св. Мина“ са несъстоятелни и не отговарят на истината. „Относно МБАЛ „Свети Мина“ има решение от 22.12.2016 г. на Общинския съвет за процедура по вливане. В тази връзка са гласувани и независими проверители по Търговския закон да извършват проучване, което ще бъде разгледано от общинските съветници. С предоставените по решение на Общинския съвет 2 млн. лв. от общинския бюджет предстои разплащане на просрочени задължения към кредиторите на болничното заведение. Процедурата по вливане е продължителен процес и с оглед на сложността й и високия обществен интерес, както и с цел да се защитят интересите на работещите и в МБАЛ „Св. Мина“, и в МБАЛ „Св. Пантелеймон“, стриктно се спазват правилата, предвидени в нормативната уредба”, пише в позицията на Общината.

 

още от Новини от деня

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.