А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Общинското здравеопазване вече е извън терена

08.08.2017 / 09:30 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това са години наред акумулирани неудачи и сега берем плодовете на дългогодишните опити на различни правителства, каза председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

 

Общинското здравеопазване вече е извън теренаПо думите му основната причина за това е начинът на остойностяване на клиничните пътеки. „2006 г. клиничните пътеки се остойностяваха на едни цени, които за онова време бяха относително добри. Тогава минималната работна заплата беше 180 лева. 2010 г. заради едни промени, наложени чисто лобистки – въвеждането на кардиологични пътеки, които колегите жаргонно наричат "каналджийски" пътеки, за ангиографии, коронарографии и т.н., се преостойностиха клинични пътеки, по които главно се работи в общинското здравеопазване – пневмонии, пиелонефрити. 2017 г. са същите цени от 2010 г., но минималната работна заплата вече е 460 лв. и нови цени на горива, електроенергия, консумативи, лекарства“, поясни д-р Тотев.

„От началото на годината, с вдигането на минималната работна заплата, вдигнахме заплащането на най-ниско платените категории персонал – санитарите и общите служители. Младите лекари са в унизително състояние. Бяхме длъжни да вдигнем заплатите и на сестрите, защото санитарите ги достигаха, но пък вдигайки на сестрите, младите лекари останаха с по-ниски заплати. Имаме справка от едва 23 болници, при 39-40, които членуват в сдружението. От тях на 12 отпуснатите бюджети не даваха възможност да си платят трудовите разходи“, допълни още той.

Според д-р Тотев когато се пишат медицинските стандарти, те трябва да са съобразени с реалната ситуация в дадената държава. „За да сме в играта, ние трябваше да отговорим на тях. Това не са стандарти за дейността, която вършим, а за това как да изградим конкретни структури. И ние тогава възразихме. Винаги, когато един нормативен акт трябва да излезе, трябва да се направят пълни анализи какво въздействие ще има“, каза той.

„В последните четири години обиколихме всички институции, за да очертаем кризата, в която изпада българското здравеопазване. То е в разруха и тази година тя ще достигне апогея си. Имаме вече модели, имаме матрици, които могат да разиграят това, което мислим, че трябва да представлява българското здравеопазване, да покажем, че нашия модел е работещ. Той ще доведе до това, че всеки, в която и точка на страната да се намира, ще получи еднаква медицинска помощ в еднакви срокове и с еднакво качество“, завърши д-р Неделчо Тотев.

 

още от Избор на редактора

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.