А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Има огромен проблем с лимитите на болниците

11.08.2017 / 14:56 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Той може да бъде решен на политическо ниво, смята директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев.

 

Има огромен проблем с лимитите на болниците„На теория е пределно ясно - дейностите, които са заложени от т.нар. здравен пакет, който се покрива от Касата, като бройка и видове, са категорично повече, отколкото е бюджетът за здравеопазване. Пътищата са два – или трябва да се намали пакетът от здравни дейности, което е 100% решение на правителството, или трябва да се повишат средствата, предвидени за неговото покриване“, каза д-р Дечев.

„Дали увеличаването на бюджета за здравеопазване ще стане чрез повишаване на здравната вноска, или чрез отделяне на видовете дейности, които да се покриват от допълнителен пакет, това е решение на правителството“, поясни д-р Дечев.

По думите му, обемът дейност може да се намали по два начина. „Единият, който беше започнат от предишното правителство - определени дейности да бъдат извадени от пакета и пациентите да влизат в листа на чакащи и т.н. Според мен, това е по-малко правилният подход. По-правилният е във всяка една от дейностите да има определени нива - видове медикаменти, терапии, битови условия в болниците, които да се покриват от задължителния пакет, а иновативните терапии да се покриват от допълнителен пакет“, каза д-р Дечев.

 

още от Новини от деня

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.