А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Още мнения от Националния конгрес по оториноларингология

17.11.2016 / 19:04 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Експерти коментираха актуални теми от събитието, провело се през месец октомври.

 

Националният конгрес по оториноларингология се проведе в периода 30 септември – 02 октомври 2016 г. в Риу Хелиос Парадайс, Св. Влас и събра на едно място множество специалисти в областта, както ви информирахме.

Представяме ви поредните коментари на част от участниците във форума.

Проф. Дюлгеров:

Още мнения от Националния конгрес по оториноларингология

Проф. Дюлгеров, говорихте по темата „рак на ларинкса-хирургия и лъче-химиотерапия“. Кое е най-важното, което трябва да се знае?

Проблемът е, че отоларинголозите са склонни да не направят операция на ларинкса поради недостатъчно познаване на материята, пропуски в информацията и детайлите. Вторият момент вероятно е свързан с реимбурсацията и начина на ценообразуване на процедурите. Това е фундаментален въпрос за нас-специалистите в тази област, защото няма доказателства, че химиотерапията е по-добра от операционната намеса. За всеки стадии на заболяването, първи, втори, трети, има вероятност за оперативна намеса, която по много начини е доказано, че е по-ефективна. В някои случаи самата операция се приема по трудно от пациентите и е свързана с последващи неудобства за тях, но категорично е по-добрата опция от лъчелечението и химиотерапията.

Бихте ли обяснили малко повече за този процес?

Например, при малките тумори и двата подхода имат много общо. Когато, обаче стигаме до следващите етапи на заболяването, например Т3 и специално Т4- определено, както споменах хирургичната намеса е по-добрият вариант. Тук вече е важно да спасим живота на пациента. За това, опитайте се да възвърнете оперативната инициатива при този вид рак!

Какво е посланието към българските Ви колеги?

Оперирайте! Правете го за пациентите, не за Вас, правете го за тях.

Къде практикувате Вашата професия в момента?

В Женева, Швейцария.

Проф. Стефанос Триаридис:

Още мнения от Националния конгрес по оториноларингология

Проф. Триаридис, представихте две лекции днес. Кое беше най-важното, което трябва да се запомни от казаното от Вас?

Говорих за лечение на каротидни неоплазии и шийна дисекция при тумори на глава и шия. Това, над което се фокусирах най-много, беше възможността за поява на микро-метастази във врата, когато не са осезаеми и не могат да бъдат засечени, но всъщност трябва да бъдат контролирани, за да може да се справим с контрола над заболяването.

Какви са предизвикателствата при диагностицирането на заболяването?

Демонстрирах някои случаи, при които заболяването е в напреднал стадий и какво е решението, когато има и инфилтрация на някой от съдовете на врата. Каква е общата представа, когато сме решили да лекуваме заболяване във врата с операция като разделяме всички съдове и всички нерви. Трябва да се направят повече функциониращи елементи, за да има пациента по-добро качество на живот след операцията. В крайна сметка, ние се грижим за нашия пациент, не за тумора му. Крайният резултат трябва да бъде един доволен пациент, който е излекуван от заболяването си, но също така се грижим да запазим гласа му, да няма никакви проблеми и да живее пълноценно. Същата идея използваме и при операцията на паротита и най-вече слюнчената жлеза. В много държави, като в Германия например, екстракапсуларната дисекция, отстранявайки малко парче, част от тумора се ползва като положителен момент за хирурзите. Това, което демонстрирах е, че това може да се прави с някои видове тумори, но не с всички. Тази техника има лимит. Настоящото европейско ръководство за лечение на тези тумори предлага новата им класификация Също така, фокусирах вниманието си и върху това кога има нужда да се направи дисекцията на врата и кога има нужда от лъчетерапия при агресивните и напреднали тумори.

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Уши, нос, гърло
още от Новини от деня

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.