А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Още отзиви от Националния конгрес по оториноларингология

09.11.2016 / 09:30 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Експерти коментираха актуални теми от събитието, провело се през месец октомври.

 

Още отзиви от Националния конгрес по оториноларингологияНационалният конгрес по оториноларингология се състоя в периода 30 септември – 02 октомври 2016 г. в Риу Хелиос Парадайс, Св. Влас и събра на едно място множество специалисти в областта, както ви информирахме.

Тазгодишното издание на конгреса бе единадесето подред и постави акцент върху онкологичните заболявания на главата и шията. В организираното от Националното сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия събитие се включиха около 350 участници, коментира в интервю пред нас инициаторът на форума проф. Румен Бенчев.

Събитието традиционно среща български и чуждестранни специалисти, давайки им възможност да се запознаят с новостите в диагностиката и лечението на оториноларингологичните заболявания.

Бяха представени резултати от актуални научни изследвания, последните новости от практиката, сателитни симпозиуми на различни компании.

Днес ви представяме поредните отзиви от форума:

Доц. Рангачев

Още отзиви от Националния конгрес по оториноларингология

Доц. Рангачев, Вие бяхте един от основните участници в XI-я Национален конгрес по оториноларингология, където една голяма част от тематиката бе свързана с онкология. Имахте доклади, бяхте модератор на сесия. Какво Ви направи впечатление и какво бихте отбелязали във връзка с темата онкология и оториноларингология?

Въпреки, че последните тенденции са насочени именно към органосъхраняващите интервенции, които имат за цел максималното съхраняване и насочването на пациента към лечение основно с химиотерапия и лъчетерапия, дългосрочните изследвания, които напоследък правим, показват, че всъщност хирургията по никакъв начин не е загубила своите функции. Оказва се, че дори и най-модерните химиотерапевтични процедури не могат да вкарат до пълен контрол всички пациенти, особено по-тежките. Хирургията е запазила своята стойност, като последна инстанция в лечението на онкоболните.

Другото нещо, което ми направи впечатление е, че много малко оториноларинголози започват да публикуват доклади в областта онкология, което означава, че или се централизират структурите в специалността онкология, или намаляват хората, които работят в нашата специалност.

Повечето лекари се насочват към по-популярните и печеливши области, като ендоскоспката хирургия. За съжаление, това изглежда и някаква обща тенденция.

Имаше много интересни доклади. Нашият колега д-р Попов представи една разработка за неоангеогенезата, която е направил и своя дисертационна работа. Това е изключително трудна материя, високо-специализирана и монологична, но там е бъдещето за лечнието на голяма част от засега нелечимите онкологични заболявания.

Д-р Цеков изнесе доклад, който е типично онкологичен, като описание на няколко клинични случая за рядко срещана патология. Годишно в страната има по двама-трима такива пациенти в нашата област със саркоми. Саркомите са сравнително рядко заболяване в нашата област, но хистологичните варианти, които са установени са много редки.

Що се отнася до конгреса, това е най-силното събитие през последните години. 350 души са регистрираните участници.

Д-р Николов

Още отзиви от Националния конгрес по оториноларингология

Д-р Николов, имахте два интересни доклада по време на форума. Изнесохте данни от Ваше проучване за връзката между папиломния вирус и карциномите на главата и шията. Каква е тя?

Темата ми всъщност бе и тема на моята дисертацията. Става въпрос за връзката между инфекцията с човешки папиломен вирус и карциномите на главата, и шията. В момента Западна Европа и Америка са залети от епидемия на карциноми на главата и шията. Поради тази причина започват да се правят проучвания за причината, тъй като са засегнати съвсем различни хора от тези, които бяха досегашната рискова група - пушачи, хора, които използват редовно концетриран алкохол, които работят с вредности. Вече изведнъж при доктора започнаха да се явяват млади, здрави хора с карцином на ларинкса или орофаринкса.

Аз всъщност направих това за България за първи път – установи се, че има връзка между инфекцията на човешкия папиломен вирус и рака на главата и шията. Това всъщност е подобно на инфекцията при жените, която образува рака на шийката на матката.

Лошото е, че има една инерция по повод на това, че проучванията са започнати от онкогинеколозите, с рака на шийката на матката, които казват, че човешкият папиломен вирус е полово -предавана инфекция. Тя е такава, но в един момент, ако инфекцията е по контактно-битови начин, и в следвствие на орален секс попада в гърлото?

Проф. Кълвачев от БАН установява, че от въздуха, който е изкашлян от пациент с рак на ларинкса, се откриват вируси, способни да заразяват. От този момент тази инфекция вече не е полово-предавана, тя става въздушно-капкова и има коренно различни параметри. Един нормален човек може да има седем, осем, десет, петнадесет полови партньори, т.е. може да зарази всеки от тях. Но един човек, който се вози в метрото да речем, представете си като кашля наоколо, колко хора може да заразява всеки ден.

Оттам вече се образува епидемията с рака на главата и шията, свързана с HPV инфекцията – точно, защото пътя на инфекцията става въздушно-капков и контактно-битов.

В своите разработки, като продължение на дисертацията си, опитвам да изготвя алгоритъм, по който да могат тези пациенти да бъдат изследвани, да не се изпусне тази инфекция, защото тя е опасна даже и за хирурга. HPV вирусът е много устойчив във външна среда - и при три часа на 100 градуса той не умира. Има дори статия за лекар, заразил се след работа с лазер на HPV карцином чрез изпаренията на лазера, които е вдишвал. Вирусът е изключително устойчив и обикновените дезинфектанти не го убиват.

Трябва преди да започнем да оперираме, да сме наясно с HPV статуса на пациента. От една страна за наша защита, от друга – HPV инфекцията променя начина на поведение към този пациент. Те са по-лъчечувствителни, по-чувствителни са на химиотерапия, имат по-добра прогноза, но трябва да се спазват някои правила при работата с тях.

А като превенция, какво може да се направи?

Скрининг. Правим изследване на антитела в серума на пациентите. Аз съм направил на пациенти с рак на главата и шията, ларинкса, орофаринкса, но сме взели здрави доброволци. От тях ще изследваме да видим каква част от населението има контакт с вируса. Доброволците са видимо здрави, нямат оплаквания, но са били контактни. Важно е да се отбележи, за да не всяваме излишен страх, че 80% от заразените, благодарение на добра имунна система, добър статус, се самоочистват от инфекцията.

Скринингът е важен, тъй като напоследък колегите се оплакват, че пациентите идват в терминалния стадий, където вече или не можем да направим операция, или ако можем – тя е крайно инвалидизираща, неприятна е и за лекаря, и за пациента.

Снимки: Здравен навигатор


 

още от Избор на редактора
още от Уши, нос, гърло

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.