А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Остра бъбречна недостатъчност

03.08.2016 / 16:40 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Белодробен оток, хипертония, сърдечна недостатъчност - част от усложненията, които могат да настъпят.

 

Остра бъбречна недостатъчностОстрата бъбречна недостатъчност е синдром, при който настъпва остро нарушение на екскреторната бъбречна функция с развитие на олигоанурия и азотемия. Причините, които могат да доведат до остра бъбречна недостатъчност са много, но условно се делят на преренални, ренални и постренални.


Пререналните етиологични фактори водят до намаляване на обема на циркулиращата кръв и до понижаване на бъбречното кръвоснабдяване. В резултат настъпва исхемия на бъбреците и намалява гломерулната филтрация. Развива се функционална бъбречна недостатъчност, която е обратима.


При реналната остра бъбречна недостатъчност настъпва токсично увреждане на бъбречните тубули от екзогенни или ендогенни нефротоксини.


Постреналните етиологични фактори водят до остро запушване на пикочните пътища, покачване на вътретубулното налягане, блокиране на гломерулната филтрация и преустановяване на диурезата.


Сред усложненията, които могат да настъпят са - белодробен оток, пневмония, хипертония, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, мозъчен оток, анемия и др.

 

още от Урология
още от Консултации

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.