А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Отбелязваме Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

25.05.2017 / 20:40 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Дните от 25 - 28 май са обявени за Международна тиреоидна седмица, която преминава под надслов: “Не си ти, а твоята щитовидна жлеза”.

 

Седмицата се отбелязва у нас за седми път, а Българското дружество по ендокринология, Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Акад. Иван Пенчев” и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза, с подкрепата на фармацевтична компания Мерк България, организираха пресконференция, посветена на темата. Лице на кампанията е актрисата Аня Пенчева, която е със заболяване на щитовидната жлеза.

Отбелязваме Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

В рамките на кампанията в някои градове на страната (София, Варна, Благоевград и др.) ще се извършат безплатни ехографски скринингови прегледи. В специална информационна шатра пред НДК в София млади медици ще тестват минувачите за тревожни симптоми.

Отбелязваме Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

От тиреоидни заболявания страдат почти 2 милиона българи. В световен мащаб те са над 750 милиона. Щитовидната жлеза е “главен регулатор” на метаболизма и на функцията на редица органи и системи в човешкото тяло. Тя играе ключова роля за нашето здраве и би могла да е причина за безплодие, сърдечносъдови и неврологични заболявания и др. Въпреки, че заболяванията са често срещани, в голям процент от случаите те остават недиагностицирани-все още половината от хората на знаят, ме имат проблем с щитовидната жлеза, обясни проф. Анна - Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология.

Отбелязваме Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза

47% от хората в България имат изменения в структурата на щитовидната жлеза, предупреждават специалистите. Последните данни показват, че в България има увеличение на новорегистрираните заболели. Съотношението между мъжете и жените е около 1 към 3. По-голям процент от случаите с рак на щитовидната жлеза се наблюдава при жени под 50-годишна възраст. За успешното лечение е изключително важна превенцията и ранната диагностика. Почти всяка трета жена страда от тиреоидит на Хашимото, а ракът на щитовидната жлеза покосява все по-млади хора, предупреждават специалистите.

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Новини от деня
още от Ендокринология
още от тест

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.