А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

06.06.2017 / 09:30 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Представяме коментари на гост-лекторите проф. Матей и проф. Хаселт.

 

Както вече съобщихме, XI Национален конгрес по урология се състоя на 25-27 май в к.к. „Слънчев бряг”. По време на форума, организиран от Българското урологично дружество, специалистите представиха актуална информация за рака на простата – заболяване, което e сред основните причинители на смърт при мъжете.

Освен това, бяха изнесени и данни за последните новости в лечението на бъбречните заболявания и симптомите на долните пикочни пътища, както и за необходимостта от превенция и ранна диагностика на урологичните заболявания.

Аудиторията имаше възможност да изслуша и немалко чуждестранни гост-лектори. Ето какво разказаха двама от тях пред Здравен навигатор:

Проф. Делиу-Виктор Матей

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

Проф. Матей, изнесохте много интересна лекция за парадигмите при карцинома на простатата. Бихте ли очертали основните акценти във Вашата презентация и най-ключовите моменти?

Аз се опитах да представя и да обясня на аудиторията по какъв начин се променят нашето познание и парадигмите относно рака на простатата през годините – като се започне от биопсичния материал, мине се през PSA и евентуалните хирургични интервенции, и се стигне до медикаментозното лечение на пациентите. Основното ми послание бе това, че ние трябва да променим начина на мислене и парадигмите според това, което се постига в областта на медицината; медицината, базирана на доказателства.

Обърнах внимание, че ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е много ценен метод за диагностициране на заболяванията на простатната жлеза. Изследването дава възможност за кратък период от време да се запишат множество детайлни изображения на простатата, семенните мехурчета и лимфните възли. Методът е по-информативен от ултразвуковото изследване за ранното откриване на рак на простатата. Най-често ЯМР се прави при съмнение за рак на простатата, като тестът спомага за диференциране на злокачествените (малигненени) от доброкачествените (бенингнени) образувания на простатна жлеза. Методът е полезен и при стадиране на вече доказан карцином на простатата. ЯМР на простатата се използва още за контрол на ефикасността на лечението и в предоперативната подготовка. ЯМР на простатата се прави 6-8 седмици след положителен резултат от проведена биопсия.

Разбира се, един от най-съществените моменти е в какъв стадий е карциномът на простатата. От това зависи и съответният начин на лечение на пациента. Хубавото е, че вече можем да бъдем по-ефективни и в някои по-напреднали стадии; нещо, което преди бе почти немислимо. В зависимост от конкретното състояние на болния, вече преценяваме дали да вървим към роботизирана хирургия, или кибернож, лъчетерапия, химиолечение и пр.

Проф. Джеймс Хаселт

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

Проф. Хаселт, бихте ли казали с какви впечатления останахте от форума, който проведе Българското урологично дружество?

Спокойно мога да кажа, че бях приятно изненадан от организацията на конгреса и подбора на темите. Аудиторията имаше възможност да прегледа актуални теми, да сподели опит и да обмени мнения. Доколкото разбрах, е имало и чисто практическа част с демонстрация на лапароскопски интервенции, които предполагам, че са били особено полезни за по-младите уролози, участвали в събитието.

Самият Вие имахте презентация. Разкажете на каква тема се спряхте и върху какво акцентирахте?

Моята лекция бе на тема „Консервативна терапия при доброкачествена простатна хиперплазия – ефект върху сексуалната функция”. Често ние като лекари се концентрираме преди всичко върху терапията на основния проблем и забравяме, че пациентът може да има и други сериозни неудобства като влошена сексуална функция, например. Поради тази причина обърнах внимание на аудиторията как да съчетаем решаването на двата проблема, с минимални рискове и странични ефекти за пациента; т.е. да успеем да овладеем проблема „доброкачествена простатна хиперплазия”, но и да запазим мъжа и неговото самочувствие що се отнася и до неговата сексуалност.

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

.

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

.

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

.

Отзиви от чуждестранни специалисти от XI Национален конгрес по урология

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Урология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.