А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Отзиви от Втора национална среща по ехокардиография и неинвазивна образна диагностика в кардиологията

06.07.2017 / 14:55 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Събитието се проведе от 30 юни до 2 юли в к.к. „Боровец”.

 

Организатор на форума бе Фондацията по неинвазивна образна диагностика в кардиологията и РГ по Неинвазивна образна диагностика.

В програмата бяха включени лекции и клинични случаи, които бяха представени от български и европейски лектори, експерти в областите на неинвазивната оценка на сърдечно – съдовите заболявания – ехокардиография, КАТ , ЯМР, нуклеарна диагностика.

Научната програма беше обогатена с представяне на клинични случаи от реалната практика, както и обсъждане на последните препоръки за приложението на мултимодалната образна диагностика в кардиологията.

Представяме ви няколко коментара от събитието:


Доц. Христова

Отзиви от Втора национална среща по ехокардиография и неинвазивна образна диагностика в кардиологията

Доц. Христова, бихте ли разказали на какво акцентирахте през тази година по време на форума?

Това е втората национална среща, която ние наложихме да се организира на всеки две години, като традиция. Идеята е въвеждането на новите методи, на мултимодалната образна диагностика в кардиологията и все повече кардиолози да бъдат запознати с тези техники, тъй като това е тенденцията и в световен мащаб – кардиолозите да се занимават с интерпретирането на кардиологичните случаи по отношение на ЯМР, триизмерна ехокардиография и пр. От друга страна, топикът през тази година бе малко повече изместен към интервенционалната кардиология, тъй като 3D ехокардиографията, новите образни диагностики са методи, които позволяват навлизането на неинвазивната диагностика в катетаризационната, там където сме особено полезни на пациентите.

Една от лекциите Ви бе посветена на миокардната механика. Бихте ли разказали малко повече по темата.

Миокардната механика, това всъщност са деформациите, които съществуват нормално в човешкия организъм. През последните години излязоха много проучвания, които доказват предимствата, особено при пациенти със субклинични заболявания, тогава когато фракцията на изтласкване е все още запазена, но имаме нарушение в механиката. Това са пациентите, които подлежат на химиотерапия, диабетици, ранните исхемични нарушения, които са настъпили при една коронарна атеросклероза, без да имаме нарушения от типа на остра исхемия след миокарден инфаркт. Това е акцентът, който заслужава внимание, и към който ние се насочваме, за да търсим ранните болести, преди да имаме вече изявена симптоматика.

Освен тази лекция, имах презентация и за редките хипертрофични кардиомиопатии, които могат да бъдат доказани в една голяма част не само с генетичен анализ, но ехокардиографията е метод, който доказва, че имаме някакво нарушение, още преди да ни е известна самата етиология на заболяването. Представих един интересен клиничен случай, който беше разработен съвместно с колегите от Университета в Небраска – за рядка кардиомиопатия, която се оказва една много интересна генна мутация в една затворена популация от пациенти.

Четвъртата сесия на форума бе доста интересна, като имаше и чуждестранни лектори.

Ние поканихме лектори от Великобритания и Германия, които са от водещите центрове, занимаващи се с 3D ехокардиография в катетаризационната; неща, които са по-малко известни в България. В последните години ние организираме много форуми, на които колегите все повече се запознават с новите тенденции. Повечето от лекторите ни обаче бяха от България, което говори, че методиката се познава и разработва и у нас; нещо, което сме постигнали с много усилия.

Какво послание бихте отправили към участниците в събитието?

Аз преди всичко бих искала да благодаря на нашите спонсори, които тази година помогнаха да се случи това събитие. За съжаление, младите хора са частта, която ни липсва в залите. Ние се обръщаме за пореден път към всички колеги, особено специализиращи, да дойдат на нашите форуми и да се запознаят с това, което е тенденция в Европа, защото на световно и на европейско ниво именно младите хора са тези, които са ангажирани с неивазивната диагностика.

Проф. Р. С. фон Барделебен, Германия

Отзиви от Втора национална среща по ехокардиография и неинвазивна образна диагностика в кардиологията

Проф. Барделебен, изнесохте две интересни лекции. Кои бяха основните моменти във Вашите презентации?

Първата ми презентация бе посветена на корекция на перкутанна митрална клапа, като пред аудиторията поясних какви са опциите. В Германия делът на тези процедури сериозно се увеличи и то още през 2015 г.

Представих също и затваряне на ухото на лявото предсърдие.

Какво Ви направи впечатление от лекциите, които представиха колегите Ви от България?

Мога да кажа, че презентациите бяха на доста високо ниво, като видяхме, че тези техники се използват вече навсякъде в Европа, в това число и в България. Бъдещето е в тези техники и похвати, което очевидно се възприема и от представителите на Българското дружество по кардиология.

Доц. Кратунков

Отзиви от Втора национална среща по ехокардиография и неинвазивна образна диагностика в кардиологията

Доц. Кратунков, бихте ли разказали какво представихте пред аудиторията на форума?

Изключително важно е, че с вродените сърдечни малформации най-добре са запознати детските кардиолози и аз затова благодарих на доц. Христова, че бях поканен като детски кардиолог на събитието. Тези заболявания се срещат доста по-рядко при общопрактикуващите лекари и при кардиолозите за възрастни. Затова когато имаме пациент с вродена сърдечна малформация, каквито са и препоръките на Европейските и Американските дружества по кардиология, тези пациенти да бъдат консултирани с детски кардиолог. Това е още по-важно и в контекста на нашата сесия, която бе посветена на интервенционалното затваряне на такива дефекти, тъй като практиката показва, че в много случаи пациенти, които биха имали полза от интервенционално лечение и биха могли да избегнат сърдечната операция, могат да пропуснат тази възможност, ако не минат през преглед и оценка от детски кардиолог. Моят съвет затова е в такива случаи винаги да бъдат консултирани пациентите и с детските кардиолози, и едва тогава да бъде взимано окончателно решение за това кое е по-добро за пациента – дали транскатетърно затваряне или оперативно лечение.

Националната среща по ехокардиография се провежда за втори път. Бихте ли споделили Вашите впечатления от събитието?

Заслугата за това събитие е на доц. Христова. Новите неща бяха представени по един великолепен начин от проф. Барделебен, Германия. И двете негови презентации бяха във връзка с неща, които ние в България все още не използваме в рутинната практика. При едната от процедурите – перкутанна корекция на митрална клапа, в България въобще не се практикува. От една страна, поради високата цена, а от друга – поради факта, че сме малка страна с по-малко пациенти.

Отзиви от Втора национална среща по ехокардиография и неинвазивна образна диагностика в кардиологията

.

Отзиви от Втора национална среща по ехокардиография и неинвазивна образна диагностика в кардиологията

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Сърдечна

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.