А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Над 40% от пациентите с колоректален карцином

03.10.2016 / 14:44 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Стигат до специалист в трети или четвърти стадий.

 

Над 40% от пациентите с колоректален карциномДанните бяха изнесени от проф. Константа Тимчева, завеждащ Клиника по Медицинска Онкология в болница „Надежда”, председател на Българската Асоциация по Медицинска Онкология (БАМО).

Днес беше даден старт на най-новата програма на Национална пациентска организация (НПО), насочена към подкрепа за пациенти с колоректален карцином – Факултет „Рак на дебело черво”, част дългосрочната инициатива „Университет за пациенти”.

Проф. Тимчева отчете, че ракът на дебелото и правото черво е третото по честота онкологично заболяване, според данните от Националния раков регистър. Заболяването представлява третият по честота карцином при мъжа (след белодробния и рака на простатата) и третият при жената (след карцинома на млечната жлеза и матката). Честотата му непрекъснато нараства, като заболяването зачестява след 50 години. Болестта обаче се „подмладява”, като вече има и 30-годишни пациенти, коментира проф. Тимчева.

Над 40% от пациентите с колоректален карцином

(От ляво на дясно - д-р Ив. Вецев, експерт достъп до лечение към Национална пациентска организация, проф. К. Тимчева и д-р М. Колева)

Данните на Националния раков регистър сочат още, че новодиагностицираните случаи през 2013 г. са били 4264, като през същата година вследствие на болестта са починали 2405. Средната 5-годишна преживяемост е 45%. В Европа диагностицираните с рак на дебелото черво са 10% по-малко, отколкото у нас, като в същото време в България преживяемостта също е по-ниска в сравнение със средноевропейската с 11%.

Основният проблем, свързан със заболяването, е късната диагностика. Това отбелязаха както проф. Тимчева, така и д-р Марчела Колева, която завежда Медицинската Онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”.

Една от основните причини за това е, че първоначалните симптоми често се пренебрегват или се бъркат с далеч по-леки състояния като гастрит и колит. У нас в първи стадий болестта бива засичана едва в 11% от случаите, а в трети и четвърти, когато и лечението е усложнено и тежко - над 40%.

Специалистите напомниха, че при тази локализация има и генетична обусловеност, така че при болни в семейството – профилактичните прегледи са необходими, а не просто препоръчителни. Това важи и за хора, работещи в химически производства, уранови мини и пр. Желателно е колоноскопия да се прави още след 40-45 години, а след 50-годишна възраст е почти задължителна.

Националната пациентска организация инициира кампания за безплатни генетични прегледи, които ще се провеждат в болницаНадежда”. Така ще може да се прецени и при кои пациенти е възможно да се провежда персонализиран подход, с назначаване на таргетна терапия. Преди обаче да бъде назначена такава е необходимо да се направи генетично изследване, за да се прецени дали пациентът е подходящ за подобно прицелно лечение. В масовия случай, в България тези изследвания обикновено се плащат от фармацевтичните компании, тъй като не се поемат от НЗОК. Това не е редно и никъде в останалите европейски държави не е решено по този начин, напомниха медицинските онколози.

Сега, в рамките на кампанията на Националната пациентска организация, тези генетични тестове ще се провеждат безплатно в болница „Надежда”. Допълнителна информация за тях се дава на горещата телефонна линия на пациентската организация: 0700 10 515.

Над 40% от пациентите с колоректален карцином

Ракът на дебелото черво представлява злокачествено заболяване, което обикновено възниква на базата на предхождащи промени в чревната лигавица. Раковите клетки бързо придобиват бурен растеж, развитие и разпространение в резултат на което туморният процес бързо прогресира. Засягат се дебелочревната стена по цялата й дебелина, близките лимфни възли, съседни и по-далечни органи.

Колоректалният карцином се характеризира с генетична предразположеност и се среща няколко пъти по-често в семействата на болни от колоректален карцином. Повишен риск съществува и при фамилна обремененост със следните предракови състояния:

- Фамилна аденоматозна полипоза

- Синдром на Lynch (неполипозен дебелочревен карцином)

- Болест на Крон (хронично възпаление на гастроинтестиналния тракт)

- Улцерозен колит (или „язвен колит“) с давност над 10-15 години

- Операция на Coffey (уретеро-сигмоидостомия – имплантация на уретерите в сигмата)

Рискови фактори:

- Нездравословно хранене – голям прием на храни, богати на мазнини и белтъци и недостатъчен прием на плодове, зеленчуци, фибри

- Наличие на полип/полипи на дебелото черво

- Фамилна обремененост за рак на дебелото черво

- Някои заболявания на дебелото черво с давност над 15-20 години – например болест на Крон и хеморагичен улцерозен колит

- Застоял начин на живот

- Инсулинова резистентност и диабет

- Затлъстяване

- Тютюнопушене

- Злоупотреба с алкохол

- Проведена в миналото лъчетерапия в областта на стомашночревния тракт

Симптоми

Наличието на рак на дебелото черво може дълго време да остане без ясно изразени симптоми. Когато все пак се появят, те най-често се изразяват в кървене от правото черво или наличие на кръв в изпражненията, коремна болка (рядко срещана), подуване на корема, продължително гадене или повръщане, загуба на телесно тегло, промяна в характера или честотата на изхожданията и вида на изпражненията, чувство за недоизхождане след дефекация.

Диагноза

За поставяне на диагнозата е нужен преглед от специалист, който преценява необходимостта от извършване на колоноскопия. Това е най-често извършваното изследване. То се прави под упойка и дава възможност за оглеждане вътрешността на дебелото черво за търсене на полипи, тумори и други изменения. Ако се налага, се взема тъкан за микроскопско изследване (биопсия).

След установяване на рак на дебелото черво често се извършва компютърна томография на корема и рентгенография на белите дробове. Чрез тях се установява дали заболяването се е разпространило и към други органи и лимфни възли.

Назначават се и лабораторни изследвания, чрез които се търси най-често наличие на анемия, като резултат на хроничното кървене от червата. Във фазата на лечение се използват специфични лабораторни показатели - туморни маркери, за проследяване на резултата от лечението и за поява на рецидив (разрастване на тумора след проведено лечение).

Профилактика

Най-добрият метод за профилактика на рак на дебелото черво е откриването и лечението в ранен стадий на болестта. За целта при хора над 50 години е добре да се извършва преглед веднъж поне на всеки 5-10 години. Част от профилактиката са и някои промени в начина на живот - спиране на тютюнопушенето, извършването на редовна физическа активност и голяма консумация на пресни плодове и зеленчуци.

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Темата - Онкология
още от Онкология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.