А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Повече от 1000 души са получили достъп до безинтерфероновото лечение за хепатит С

13.07.2017 / 18:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Реалната клинична практика сочи около 99% успеваемост на терапията.

 

Днес, 13 юли 2017 г. (четвъртък) от 10:00 ч. в пресклуб БТА се проведе пресконференция във връзка с предстоящото отбелязване на Световния ден за борба с хепатита. Участие в събитието взеха д-р Елена Тотева, главен експерт в отдел „Медицински и лекарствени експертизи“ в Националната здравноосигурителна каса; доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на Световната здравна организация в България; проф. д-р Красимир Антонов, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“; доц. д-р Йордан Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология, КЦГЕ, МУ - София, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”; г-жа Снежана Георгиева, пациент с хепатит С, преминала лечение и излекувана; д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“.

Повече от 1000 души са получили достъп до безинтерфероновото лечение за хепатит С

По време на пресконференцията доц. Йордан Генов представи информация за новостите в лечението на хепатит С и успехите на безинтерфероновите терапии, като по изнесени от него данни за периода 2016-2017 г. пациентите, включени в лечение с тези терапии в ИСУЛ, са 105, като от тях само 1 не се е повлиял.

Проф. д-р Красимир Антонов, сподели, че в клиниката на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са преминали лечение 209 пациенти с различна степен на чернодробно увреждане, като 127 от тях, които са завършили пълния курс на лечението, са постигнали 100% изчистване на вируса. Останалите пациенти все още са на терапия, като се предполага, че процентът на повлиялите се ще бъде също толкова висок.

Според предоставени от д-р Радин Цонев данни (началник отделение по Гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда) успехите в лечението на пациентите с хепатит С са значителни, като в клиниката са преминали 193 пациенти, а при 98 от тях се наблюдава траен вирусологичен отговор.

По време на събитието бяха изнесени за първи път данни за броя на хората в България, които са включени в лечение с безинтереферонови терапии, като д-р Елена Тотева, главен експерт в отдел „Медицински и лекарствени експертизи“ в НЗОК представи информация, според която до края на май 2017 г. повече от 1000 пациенти реално се лекуват с безинтерферонови режими. Д-р Тотева подчерта, че именно поради съвместните усилия на всички заинтересовани страни и добрата колаборация с фармацевтичната индустрия е станало възможно да бъде осигурен достъп до лечение на повече пациенти.

Доц. Михаил Околийски представи част от акцентите в стратегията на СЗО за елиминация на хепатита до 2030 г., като според Регионалния план за действие се дефинират седем цели, които определят две основни насоки – акцент върху превенцията и лечението. По време на изложението си доц. Околийски представи и естеството на Програмна област „Вирусен хепатит“ в Двугодишното споразумение за сътрудничество между СЗО и МЗ, в рамките на която е започнат здравно-политическият диалог. Споразумението предвижда създаване на нормативна уредба, разпространяване на стратегическа информация и предоставяне на техническа помощ. Доц. Околийски акцентира върху нуждата от имплементиране на глобалната програма на регионално ниво чрез разписване на стратегически документ за България, който да е съобразен с нуждите на страната.

България се е ангажирала за създаването на Българска национална мултисекторна политика и стратегия за превенция и контрол на вирусния хепатит, базирани на локалния епидемиологичен контекст. Той подчерта, че към момента в България се наблюдава добър подход по отношение осигуряване на лечение на пациентите, като трябва същевременно да се акцентира върху превенцията и скрининга на заболяването.

„Примерът с лечението на хепатит C може да бъде посочен като модел за успех в осигуряването на достъп до иновативни терапии“, коментира д-р Хасърджиев и допълни, че „най-голямата бариера пред елиминацията на хепатит C в България, в момента, е липсата на скрининг“.

По време на пресконференцията беше предоставена информация за активностите, които НСБХ „Хепасист“ планира да реализира в рамките на кампанията за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Акцент тази година е поставен върху диагностиката, с фокус върху възрастова група 40+, като рискови от гледна точка претърпели кръвопреливане или медицинска манипулация преди 1992 г.

 

още от Новини от деня
още от Гастроентерология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.