А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

По повод Световния ден за борба с шизофренията

10.04.2017 / 18:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

В „Александровска” организират антистигма инициативата „Въпреки болестта“.

 

По повод Световния ден за борба с шизофрениятаЧаст от пациентите на Клиниката по психиатрия в УМБАЛАлександровска” ще разкажат личните си истории, за да подчертаят, че въпреки заболяването, не е задължително да се оттеглят от света, да изгубят работата и социалните си контакти. За гостите на мероприятието болните са подготвили артистична програма, която включва оперно пеене, творби за пиано, изложба от картини и квилинг, изработени по време на терапевтичния процес в артателието.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.

В психиатричната клиника на Александровска болница се прилагат най-съвременните форми на лечение и грижи за хората с психични заболявания. През изминалата година през нея са преминали около 1200 пациенти, като ~ 40% от тях са с диагноза шизофрения. Повечето са на възраст до 30 години. През този период в Дневния стационар са преминали 333 пациенти с диагноза шизофрения, които са участвали в психообучителните и рехабилитационни програми като групови обучения за шизофрения, болест и семейство, социален клуб, музикотерапия, английски език и театрално ателие. В рехабилитационните програми участват трима доброволци, които водят английски език, театрално ателие и йога. Сутрешната програма на Дневния стационар започва с йога.

В клиниката са въведени успешно релаксиращи и занимателни програми, включително за болни извън отделенията в условията на дневен стационар. По желание болните играят шах и домино, редят пъзели, решават листовки, общуват помежду си. Арттерапията, музикотерапията и спорта развиват интелекта и кондицията, повишават концентрацията, стимулират творческото мислене, невербалната комуникация и др. Този вид образователни програми нямат терапевнична цел. С тях се изграждат социални и комуникативни умения, които да улеснят процеса на ресоциализация на пациентите и да стимулират желанието им за самостоятелен живот в естествена среда.

 

още от Новини от деня
още от Психология и Психиатрия

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.