А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Професията ни изисква всеотдайност и креативност

11.04.2017 / 11:37 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това отбеляза Вера Иванова, старши рентгенов лаборант в УМБАЛ „Александровска”, Клиника по образна диагностика.

 

Професията ни изисква всеотдайност и креативностСтарши рентгенов лаборант Иванова, защо избрахте именно тази професия?

При мен нещата бяха донякъде наследствено предопределени, защото професията на моята майка е рентгенов лаборант в Университетска болница и аз съм отраснала в тази среда. Още от малка съм закърмена с тази професия, което след това повлия върху избора ми какво да работя, какво да уча и как да се развивам в професията.

Знаете ли как е възникнала тази специалност, тъй като има данни, че първият рентгенов лаборант е от УМБАЛ „Александровска”?

Ние сме наследник на първото Рентгеново отделение в България изобщо. Именно в Александровска болница през 1902 г. е монтиран първият рентгенов апарат в България в лечебно заведение, защото до тогава е имало рентгенови апарати само в частни кабинети. По исторически данни, които ние сме открили в Държавен архив, може да се каже, че тогавашният помощник на д-р Васил Моллов, който е правил рентгеновите изследвания – Методий Стойнов, е така да го наречем първият рентгенов лаборант в България, тъй като тогава все още не е съществувала такава специалност. Той е бил без образование, но е правил изключително качествени рентгенови снимки. По - късно през 1942 година се създава и първият курс за рентгенови лаборанти, който се е провеждал в Александровска болница, Софийската първостепенна и Работническа болница, курсът е траел 6 месеца и в него са взели участие 9 курсисти. През годините след втората световна война, поради острата нужда от рентгенови лаборанти са били назначавани медицински сестри, фелдшери, клинични лаборанти и други. По късно образованието на рентгеновите лаборанти преминава в годишно, като в наши дни то вече е три години, с образователно квалификационна степен – „бакалавър”.

Професията ни изисква всеотдайност и креативност

През изминалата година се проведе първият в България конгрес за рентгенови лаборанти, с международно участие. Вие също взехте участие в него. Бихте ли разказали за подготовката на форума, съдействието от чужбина и някои от по-интересните моменти от събитието?

Едно много важно събитие, което се случи през миналата година, е че имаме вече официално дружество на рентгеновите лаборанти. Самото дружество организира първия конгрес в България за рентгенови лаборанти, като част от съучредителите, аз също взех активно участие в организацията на събитието. Без да се хваля но конгресът премина на много високо научно и организационно ниво. Организацията на един такъв форум винаги е тежка задача, още повече когато това е за първи път, но ние можем да кажем, че сме изключително щастливи от факта, че дойдоха много специалисти, от цяла България, а също така лектори от Англия, Турция и пр. Имахме и представител на Европейската асоциация на лаборантите.

Като цяло, мога да кажа, че организацията беше на високо ниво, като се постигнаха много добри резултати.

От 1 до 5 март тази година се проведе Международен конгрес по радиология във Виена, като най-голямата сесия бе насочена към рентгеновите лаборанти. Какво Ви направи на Вас впечатление и как стоят нещата в България, в сравнение с Европа?

По принцип конгресът във Виена е един от най-големите и дори най-големият конгрес по рентгенология, който се организира. С рентгенолозите като цяло – и в България, и в Европа, рентгеновите лаборанти са в изключително тясно сътрудничество. Винаги до сега в рамките на конгреса по рентгенология е имало сесия и на рентгеновите лаборанти. Конгресът във Виена е нещо огромно по своите мащаби мероприятие. По данни, които получих след като се върнахме от конгреса, видяхме, че са участвали 26 829 участници, с 1500 лектори, с участие от над 141 страни. Сесията на рентгеновите лаборанти беше изключително интересна, с много актуални теми, с новости в които за наша чест и гордост, ние не изоставаме от тях. Бяхме много щастливи, въпреки че те правят и много изследвания в областта, имат и тази възможност да правят и научни изследвания, а не само такива на пациенти. Това беше една от най-интересните части, която много ни хареса.

В България по мои наблюдения, рентгеновите лаборанти доста добре се справяме с провеждането на образни изследвания, разполагаме с техника на доста високо ниво – магнитен резонанс 3Т, 64 срезов компютърен томограф, дигитален мамограф с възможност за томосинтез и пр., така че в това отношение не мисля, че сме особено назад. Може би има какво да учим, но може би и те имат какво да научат от нас.

През тази година Вие за първи път участвахте в този международен форум. Колко специалисти по здравни грижи се включиха в събитието?

Седем специалисти по здравни грижи от Александровска болница участваха в този конгрес като слушатели.

А предвиждате ли някакви бъдещи активности и включване с доклади?
Разбира се, винаги трябва да има още по-сериозно и активно участие.

Вече споменахме за два конгреса. Предстои ли в бъдеще събитие, в което Вие ще участвате?

Събития ще има всяка година. Нашият конгрес – на рентгеновите лаборанти и конгресът на рентгенолозите се провеждат през една година – т.е. единият се състои през едната година, а през следващата – другият. През тази година през месец септември, в Пловдив ще се проведе конгресът на Българската асоциация по радиология, като там отново ще има отделна сесия, както винаги на рентгеновите лаборанти – с доклади на специалисти от цяла България и разбира се ще участвам.

Догодина ще бъде конгресът на рентгеновите лаборанти, който все още не е уточнено къде ще се проведе.

Какво бихте пожелали на колегите си – рентгенови лаборанти?

Професионални успехи, тъй като това е една от най-бързо развиващите се области на медицината, изключително интересна, изискваща всеотдайност и креативност, за разлика от много други дисциплини.

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Интервюта
още от Образна диагностика

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.