А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Професионалистите по здравни грижи – с първа сесия

07.06.2017 / 10:40 - Здравен навигатор
 
 Facebook

По време на ХI Национален конгрес по урология.

 

За първи път се проведе сесия на професионалистите по здравни грижи на ХI Национален конгрес по урология, който се състоя в периода 25-27 май 2017г. в к.к. „Слънчев бряг”, както вече ви информирахме.

Без доц. д-р Марин Георгиев, дм – председател на Българското урологично дружество, нямаше да има самостоятелна изява на ПЗГ на Национален форум на лекарите-уролози. Тази сесия на ПЗГ е и първата с мултидисциплинарно участие на колеги, работещи с урологичната патология – например реанимационни, нефрологични, диализни, урологични, операционни медицински сестри, микробиологични лаборанти, рентгенови лаборанти, акушерки.

На сесията се представиха нови диагностични методи, доклади с ключово значение за ежедневната клинична и базисна научна практика в здравните грижи. Бяха представени донорски ситуации и клинични случаи в детската нефрология.

Професионалистите по здравни грижи – с първа сесия

Участници с доклади на сесията бяха:

Магдалена Нинова – УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Мая Евтимова - УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Вера Иванова - УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Мария Начева - УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Дора Василева – УМБАЛ „Света Марина” Варна

Весела Радева - УМБАЛ „Света Марина” Варна

Людмила Костадинова - Медицински Институт - МВР - София

Петя Радева - УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Спаска Савева - УМБАЛ „Александровска” ЕАД

Сесията се проведе на 27 май 2017г. и се откри от Магдалена Нинова, главна медицинска сестра на УМБАЛ „Александровска” ЕАД и Мая Евтимова, старша медицинска сестра на Клиника по урология към УМБАЛ „Александровска” ЕАД. Поздравления поднесоха лично доц. д-р Марин Георгиев, дм, председател на Българското урологично дружество, от който сме впечелени от отношението към нас, нашето съсловие, отбелязаха професионалистите по здравни грижи. Те допълват, че доц. Георгиев е заинтересован от проблемите на урологичните медицински сестри, като съсловието им е впечатлено от иновативния подход за представяне на клинични случаи, този който финансира участниците с доклади от УМБАЛ „Александровска” ЕАД, този който финансира първи сертификат на урологичните медицински сестри от Клиниката по урология, на която е ръководител доц. Георгиев.

Професионалистите по здравни грижи – с първа сесия

Доц. д-р Костадин Ангелов (на снимката - горе), дм, изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска” ЕАД, също адмирира първото участие на професионалистите по здравни грижи със собствен модул в национален форум на лекари, подчертавайки, че професията „медицинска сестра“ претърпя сериозно развитие през последните години и навлизането на новите технологии изправя здравните грижи пред нови критерии и предизвикателства. Доц. Ангелов изрази своето убеждение, че подобни инициативи, които по съвременен начин представят новостите в световната медицина, ще позволят и на лекарите, и на професионалистите по здравни грижи да обменят професионален опит, ценни знания и примери за добри практики, както и да изградят взаимополезни партньорства помежду си.

По време на дискусията се постави въпроса за необходимостта от обучение на професионалисти по здравни грижи от урологични, хирургични, АГ, реанимационни структури за професионално поведение и запознаване с нормативната уредба при донорски ситуации. Резултатите от попълнените анкети на сесията показаха, че много ефективни са двете мултидисциплинарни сесии на ПЗГ, защото се дава възможност наистина за разширяване на познанията, както и запознаване с нормативните изисквания в структурите обслужващи дискутираната урологична патология.

За първи път на научната програма на форума бе поставено логото на Дружество Александровска към БАПЗГ като съорганизатор на сестринската сесия.

Започваме подготовката за следващата година, защото това ще бъде традиция, информираха професионалистите по здравни грижи. Те допълват, че очакват с нетърпение повече участници, с още по-интересни теми и клинични случаи на следващия ХII Национален конгрес по урология.

 

още от Новини от деня
още от Урология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.