А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Профилактичен преглед за глаукома

18.08.2015 / 12:43 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Препоръчителен за всеки, навършил 40 години.

 

Профилактичен преглед за глаукома„Препоръчително е всеки човек, навършил 40 години, да направи първия си профилактичен преглед за глаукома при офталмолог. Хората над 60 години трябва да ходят на такива прегледи на всеки 12 месеца”, казва доц. д-р Наталия Петкова, председател на Национална глаукомна асоциация.
По думите й, глаукомата е втората най-честа причина за загуба на зрението в световен мащаб. Смята се, че по света 4,5 милиона души са ослепели заради глаукома и този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г. Следва да се отбележи, че поради тихата прогресия на заболяването до 50% от засегнатите хора в развитите страни и до 90% от пациентите в по-слабо развитите страни не разбират, че имат глаукома в първите етапи на заболяването. Между 60 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Това показват данните на Националната глаукомна асоциация, на които се позовават от Националната пациентска организация и Пациентска организация „Глаукома”.


Все още не е открито лечение за глаукомата и загубата на зрението е необратима. Въпреки това, лечението с медикаменти или чрез операция (конвенционална или лазерна) може да спре или забави постепенната загуба на зрение. Ето защо, ранното откриване е от съществено значение за ограничаване на зрителното увреждане и предотвратяване на прогресията на заболяването. Глаукомата може да затрудни живота на хората като частично или напълно ги лиши от зрение, като същевременно с това създава и психологическите проблеми. Болестта може да помрачи живота на цели семейства, които се страхуват както за собственото си зрение (заради генетичната предиспозиция), така и за зрението на онзи член от семейството, който вече е засегнат от заболяването. Друг аспект на глаукомата е, че пациентите често крият от своите близки за този проблем, което води до късно диагностициране и безвъзвратна загуба на зрението.


Глаукомата обхваща група дегенеративни очни заболявания, причиняващи увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението. В миналото се предполагаше, че високото вътреочно налягане е основната причина за увреждането на оптичния нерв. Въпреки че то е рисков фактор, установено е, че други фактори също имат влияние, защото дори и хора с „нормални” нива на налягане могат да страдат от загуба на зрение, причинено от глаукома.
Повечето видове глаукома не причиняват болка и прогресират незабелязано, докато зрителният нерв е вече необратимо поразен и зрението е трайно засегнато. Най-специфично е засягането и ограничаването на периферното зрение. При острата глаукома може да има внезапни симптоми като болки в окото, замъглено зрение, гадене, поява на „слепи петна”.


При непровеждане на лечение, хората с глаукома започват постепенно да загубват периферното си зрение. В случай, че глаукомата остане нелекувана, обектите в страничната част и ъгъла на зрителното поле на човек започват да се губят. Зрителната картина изглежда сякаш е прокарана през тунел. С течение на времето централното зрение може да се намали, като е възможно дори да изчезне напълно.


За всеки пациент съществува индивидуална норма за вътреочно налягане, при която няма опасност от увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Счита се, че границите на нормалното вътреочно налягане са между 10 и 21mm Hg. При някои състояния, като например глаукома с изразени увреждания на зрителния нерв и наличието на други фактори (като атеросклероза, диабет и др.), се налага вътреочното налягане да се понижи под 18 mmHg, а понякога и до 10-15 mmHg, за да се спре прогресирането на глаукомните увреждания.


Трябва да се отбележи, че по-високото вътреочно налягане при даден човек не означава непременно, че той ще развие глаукома, както и респективно човек с вътреочно налягане в границите на нормалното може да бъде предразположен към глаукома.


Основните причини за неовладяване на болестта са: от една страна – късната диагностика, от друга – спецификата на самото заболяване (много хора разбират, че са болни едва след като загубят около 40% от зрението си), и от трета – липсата на профилактика и скринингови изследвания за глаукома в България.


Рискови фактори за развитие на глаукома:


- Възраст - всеки човек над 60 години;
- Фамилна анамнеза;
- Раса;
- Пол – жените са 3 пъти по-засегнати от първична закритоъгълна глаукома;
- Други заболявания - диабет (3 до 6 пъти по-голям риск), късогледство, хипо- и хипертиреоидизъм, неврологични заболявания;
- Травми;
- Увреждане на очния кръвоток, водещ до влошаване изхранването на зрителния нерв;
- Ниско диастолно кръвно налягане.

 

още от Консултации
още от Офталмология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.