А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Профилактика при дископатия

20.07.2012 / 18:00 - obshta medicina
 
 Facebook

Важна, колкото и самото лечение.

 

Профилактика при дископатияСпециалистите съветват при появата на първите симптоми – неразположение и болки да се консултирате с лекар, който да ви даде препоръки, да назначи при нужда медикаментозно лечение и да локализира причините за състоянието ви. Профилактиката при вече изявено заболяване включва специализирана гимнастика, назначена от лекар, лечебни процедури и масажи.


Препоръчително е веднъж годишно да посетите SPA център или лечебен санаториум, където да се подложите на мануална и кинезитарапия за общо възстановяване на организма. И преди всичко профилактиката включва грижа и предпазливост, защото само разумния начин на живот може да ни предпази от дископатия.


Кинезитерапевтите препоръчват редовни упражнения най-вече сутрин за тонизиране на мускулите и отпускане на ставите, премахване на сковаността и схващанията. Доброто състояние на мускулите, нормалното циркулиране на кръвта, укрепването на организма, предпазването от вирусни и простудни заболявания, разумното физическо натоварване, правилната стойка и тренирането на гръбнака посредством специални упражнения са най добрата профилактика. Термомасажите са подходящи като поддържащо лечение и профилактика при дископатия и дискова херния, те отпускат мускулатурата и премахват напрежението. Изгърбването натоварва кръста, уврежда гръбначния стълб и пренася цялата тежест върху гръбнака. Заболяването дископатия е сериозно болестно състояние, което изисква своевременно лечение и подходяща профилактика.

 

още от Консултации
още от Ортопедия

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.