А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Първа конференция на дружеството по хирургия на ходилото и глезена

26.04.2017 / 14:57 - Здравен навигатор
 
 Facebook

се проведе във Велинград от 21 до 23 април 2017 г. Събитието постави българските лекари на европейската карта.

 

За пръв път в България се проведе конференция на новосъздаденото дружество по хирургия на ходилото и глезена. Посещаемостта на събитието беше приятна изненада дори и за организаторите, които могат да се похвалят с големия интерес, както от колегите си в България, така и от чуждестранните си партньори.

Ето какво разказаха двама от създателите на дружеството пред „Здравен навигатор“:

Д-р Атанас Кацаров, председател на БДХХГ: „Горди сме от представените материали на конференцията”


Първа конференция на дружеството по хирургия на ходилото и глезена


За първи път проведохме национална конференция на Българското дружество по хирургия на ходилото и глезена. То е създадено отпреди година и половина, а идеята за създаването му беше на мен и зам.-председателя д-р Райков, и секретаря д-р Кехайов. Събитието, което направихме, е на много добро ниво, докладите бяха разнообразни и изключително интересни, но най-важното е, че са достъпно представени. Мога да изкажа благодарност за прекрасните материали на чуждестранните гости и да подчертая, че количеството им, като за първа конференция, е доста голямо – 7 европейски държави. Имахме известно количество предизвикателства около организацията – колегите имат много ангажименти, но намериха време да са тук с нас. Подредбата на програмата също беше едно от предизвикателствата. Гордея се с представените материали от колегите. Мога да кажа, че интересът към събитието ни е много по-голям, отколкото очаквахме и мисля, че на втората конференция ще бъде още по-голям.

Кога можем да я очакваме?

Най-вероятно след около година. Може би през април или май 2018 г. Но това ще решим на допълнително заседание на дружеството. Целта е да стане традиция и да се провежда всяка година.

Разкажете ни повече за Вашия доклад, посветен на метатарзалгията, в който говорихте за това дали тя е симптом или диагноза.

Това беше единственият български доклад в първата сесия на конференцията. Метатарзалгията е доста често явление, с което ортопедите се сблъскват непрекъснато. Това е болка в предния ходилен отдел или казано простичко – под възглавничките на ходилото. В болката може да участват всички възглавнички от първа до пета или пространствата между тях. Симптомът е много често срещан при жени след 40-годишна възраст. Тогава започва пропадането на напречния свод на ходилото. Идеята на доклада ми беше да представя пред колегите дали това е симптом или диагноза. Много често се възприема като диагноза. Да, действително е кодирано като такава в международната класификация на болестите, но като цяло това е симптом, проявяващ се поради свръхнатоварване и изхабяване на мастните възглавнички на стъпалото.


Първа конференция на дружеството по хирургия на ходилото и глезена


Каква трябва да е „борбата” с това явление?

Профилактиката. Трябва да сложим това на първо място. Тя е свързана с носенето на удобни обувки например. Да отбележим още нещо много важно – хората с проблемни ходила, т.е. с паднали напречни и надлъжни сводове, не трябва да ходят боси по твърда повърхност. Трябва да се възприеме от пациентите с оплаквания, а и от другите хора – чисто превантивно, за тяхно добро, да използват стелки в обувките си, които да абсорбират сътресението от движението и натоварването на ходилото. Когато се стигне до лечение, това е друга тема. Ако трябва да е хирургическо, то е свързано с различен вид корекции в областта на засегнатата зона. Най-често това са костни корекции, но те трябва да се извършват от опитни специалисти.

Доц. Райков, зам.-председател на БДХХГ: „Досега липсвахме на европейската карта“


Първа конференция на дружеството по хирургия на ходилото и глезена


Тази първа конференция и създаването на дружеството са последствие от една тенденция в световен мащаб, защото в ортопедията и травматологията вече трябва да бъде създаден нов раздел, профилиран и съсредоточен в конкретната област. Говорим за изучаването на проблемите на ходилата и глезена. Това е много разпространено страдание при пациентите, а решаването на проблемите им зависи от нас – специалистите, и затова трябва да има такива срещи, на които да обменим опит, за да сме полезни на хората. Организацията на това първо за нас събитие е отлична, имаме около 70 български участници и 7 чуждестранни, което е изключителна чест за нас. Трябва да отбележим, че ние бяхме една от държавите, които доскоро липсвахме на картата на Европейската федерация по хирургия на ходилото, която е средище на хирурзи от цяла Европа. Трябва да кажа, че глезенът и ходилото са сравнително малък сегмент от човешкото тяло и повечето хирургически интервенции, които се налагат там, са основно в резултат от дегенеративни проблеми. Може би затова досега бе пренебрегвана тази област. Трябва тук да направим и още едно важно обобщение – не е тайна, че в България имплантите, използвани в ортопедията и травматологията, са платени от пациента, което означава, че всяка една операция е сравнително скъпа за средно-статистическия българин. Това, което искаме да постигнем във времето занапред, е да догоним нашите колеги от Европа, където този проблем липсва и те могат да си позволят да прилагат и апаратни изследвания, и използването на скъпите импланти.

 

още от Избор на редактора
още от Ортопедия

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.