А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

„Разпознай инсулта. Действай бързо!”

22.04.2013 / 16:40 - obshta medicina
 
 Facebook

Информационната кампания се инициира от Boehringer Ingelheim.

 

„Разпознай инсулта. Действай бързо!”Днес, 22.04.2013 г. стартира информационната кампания „Разпознай инсулта. Действай бързо!”. В рамките на 5 дни (от 22.04.2013 до 26.04.2013) между 09:00 и 15:00 часа в Диагностично-консултативните центрове на четири български града – София, Пловдив, Стара Загора и Плевен, посетителите и пациентите ще имат възможност да научат как да разпознаят първите признаци на исхемичен инсулт и какви незабавни мерки трябва да предприемат.


Специално обучени екипи от студенти по медицина ще консултират присъстващите граждани как да идентифицират възникването на инсулт и какво трябва да направят, за да намалят тежките последствия.

„Разпознай инсулта. Действай бързо!”
Кампанията има за цел да повиши осведомеността на обществото относно възможностите за прилагане на спешна терапия, която може да намали значително риска от инвалидизация при пациентите с остър исхемичен инсулт. Инициативата е насочена към рисковите групи на възраст между 45-65 години и техните семейства, колеги и хора, които биха могли да се окажат в близост до тях при получаването на исхемичен инсулт.


Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък. Той може да бъде предизвикан от руптура на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт) или от запушване на кръвоносен съд от съсирек (исхемичен инсулт). Случаите на инсулт в България през 2012 г. са били 50 783, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Засегнати са най-много хората над 55-годишна възраст - 91% от всички или общо 46 248, от които 21 954 мъже и 24 294 жени. Във възрастовата група 35-55 години броят на случаите е 4343, а при най-младите, на възраст под 35 години – 192. Общата смъртност от инсулти през миналата година е 7535 души.

„Разпознай инсулта. Действай бързо!”
България е на едно от челните места в Европа по брой инсулти. Всяка изминала минута след възникването на инсулта, приблизително 2 милиона нервни клетки умират. Поради тази причина колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът засегнатият да се възстанови. Информираността на обществото за спешните действия, които трябва да се предприемат в първите минути след разпознаване на исхемичен инсулт е от голямо значение за намаляване на инвалидизацията от този вид заболяване.

„Разпознай инсулта. Действай бързо!”
Кампанията „Разпознай инсулта. Действай бързо!” се организира от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim.


За Boehringer Ingelheim социалната отговорност е важна част от корпоративната й култура. Това е и причината фармацевтичната компания да реализира обществено-значими проекти като този, които лежат в основата на дейностите й на международно ниво и освен това са сред основните й медицински фокуси на терапия и профилактика.


През 2011 г. Boehringer Ingelheim реализира 13.2 милиарда евро нетни продажби, като инвестира близо 23,5% от тях в проучвания и развитие на лекарствата с рецепта, като тези за артериална хипертония и сърдечно-съдови заболявания. Това е доказателство за ангажимента на компанията да осигурява по-добро здраве.


За повече информация: http://www.boehringer-ingelheim.com/

 

още от Новини от деня
още от Неврология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.