А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Сериозен интерес предизвика проект „Спри и се прегледай”

28.08.2013 / 18:00 - obshta medicina
 
 Facebook

Днес инициативата бе представена в Благоевград.

 

Сериозен интерес предизвика проект „Спри и се прегледай”При голям интерес премина представянето на проект „Спри и се прегледай” в Благоевград, предаде радио „Фокус”-Пирин. Организаторите раздадоха стотици информационни брошури за проекта. Евгения Адърска, председател на Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели, направи презентация за същността на проекта.


„На лекар не се ходи само, когато нещо ни боли, и въпреки че в България е нормално 10 години да не се изследваме, това е неприемливо в 21 век и трябва да се промени. Трябва да се грижим за здравето си. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот. Изследвайте се редовно!”, призова гражданите Евгения Адърска.


Пред събралите се на презентацията, тя обясни, че ракът на гърдата, на маточната шийка и колоректалният рак са най-често срещаните в света. „Това са трите вида онкологични заболявания, които подлежат на скрининг, има лечение за тях и единственото условие за справяне със заболяването е да бъде открито рано. При тези видове рак процесът може да се развива в човешкото тяло между 7 и 10 години, без никакви симптоми, но при скрининговите изследвания болестта може да се диагностицира. В медицината са познати над 200 вида рак и само малка част от тях позволява да бъдат скринирани”, разказа Адърска.


Проектът „Спри и се прегледай” е на Министерството на здравеопазването и се осъществява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като е съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

 

още от Новини от деня
още от Онкология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.