А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

V-та среща на специализантите в областта на рентгенологията

06.04.2017 / 18:00 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Бе с фокус върху Онко-гастроентерологията.

 

Събитието се проведе на 31 март в София и събра специализанти, гост-лектори от областта на Гастроентерологията и специалисти рентгенолози. Срещата се осъществи с подкрепата на Bracco.

В рамките на форума се коментираха теми като: Солидни тумори на панкреаса; Индуцирани от химиотерапия промени. Какво рентгенологът трябва да знае?; Интервенционални процедури при екстрахепатална холестаза; Хепатоцелуларен карцином и др.

Какво разказаха повече пред Здравен навигатор участниците в срещата:

V-та среща на специализантите в областта на рентгенологията

(От ляво на дясно - д-р Калоянова, д-р Адам и д-р Чупетловска)

Д-р К. Чупетловска

Д-р Чупетловска, Вие сте един от основните организатори и участници в петата среща на специализантите. Кое бихте отличили от форума?
Това е едно много хубаво събитие, което ние за пореден път организираме, с идеята в младото поколение на рентгенолозите да създадем една хубава традиция да се споделя опит, да се работи заедно, да си помагаме едни на други и да поддържаме добри колегиални отношения. Опитваме се по този начин с това събитие да създадем едни контакти, които в бъдеще да използваме между различните болници, като този път насочеността беше гастроонкология. Имахме и гост-лектори, като имахме честта да чуем лекция от доц. Стойнова и се надяваме да се възползваме и от нейния опит.

Д-р Г. Адам

Д-р Адам, проведохте пета среща на специализантите, като темата бе Онко-гастроентерология. Кои акценти бихте очертали от събитието?

Този път различното в нашата програма е, че сме включили колега от друга сфера – от гастроентерология. Това е д-р Карагьозов. Освен това, имахме и гост-лектор доц. Стойнова, която работи в сферата на радиологията, но е специалист, докато останалите от презентаторите са специализанти. Разделихме програмата на представяне на случаи и изнасяне на лекции, като проведохме три сесии. Темата бе Онко-гастроентерология и не се спряхме върху едно конкретно място, а обхванахме различни патологии, свързани с тази тема.

Разширихте тематиката на срещите, които провеждате. Какво предстои занапред?
Целта ни е всеки път да има нещо различно и да не се повтаряме. Проведохме и анкети, в които се допитахме до всеки един от участниците каква тема би искал да чуе на следващите събития. Всъщност Онко-гастроентерологията беше една от темите, изброени в тези анкети. Имаме още няколко такива теми, които се припокриват и това ще се има предвид занапред. Вече планираме и следващата среща за тази година, която ще бъде шеста поред. Тя ще е посветена на Спешната рентгенология, ще бъде два дни, като имаме и чуждестранни гост-лектори от Германия и Хърватия, както и повече колеги от различни градове от страната. Срещата ще се проведе в София, на 2 и 3 юни, в болница „Токуда”. В нея ще участват както специалисти, така и специализанти, като поканените гост-лектори са в сферата на радиологията.

Д-р Д. Калоянова

Д-р Калоянова, Вие бяхте един от основните участници в петата среща на специализантите. Кое бихте отличили от самата среща и от панела, който Вие модерирахте?

Срещата, която се състоя засегна една много популярна тема. Гастроентерологията е доста обширно поле не само рентгенологично, но и чисто диагностично, както и онкологията. Темите засегнаха почти всички аспекти на гастроентерологията и на онкологията. Сесията, която модерирах имаше само една лекция за хепатоцелуларния карцином, след което имаше серия от куизове.

Доц. Стойнова

V-та среща на специализантите в областта на рентгенологията

Доц. Стойнова, Вие бяхте гост-лектор на срещата на младите специализанти, които този път се фокусираха върху Онко-гастроентерологията. Бихте ли очертали най-важните моменти от Вашата лекция?

Най-важното, на което исках да акцентирам и да накарам младите рентгенолози да мислят в тази насока е, че не всяка находка, която има е болест. Понякога тези изменения могат да бъдат следствие на самото лечение, а разликата е огромна. Т.е. изключително важно е да се мисли за това.

Трябва да се знае, че понякога сходни изменения могат да се дължат и на лечението, и на прогресия на болестта. Ако те са следствие от лечението, страничен ефект на лечението, те не носят тази тревога и това послание към онколога, така че рентгенологът трябва да ги познава и да праща правилното съобщение към онколога, за да може той да проведе добро лечение.

Какво бихте посъветвали младите рентгенолози и кое трябва да е важно за тях?

Най-важното е да обичат рентгенологията, тъй като това е изключително интересна специалност, много иновативна. Това е специалността, която се развива с много бързи темпове в днешно време, заедно с технологиите. Така че – много четене, много обич и нещата се получават.

V-та среща на специализантите в областта на рентгенологията

Снимки: Здравен навигатор

 

още от Новини от деня
още от Образна диагностика

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.