А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

На световно ниво сме и по нищо не отстъпваме на колегите от чужбина

01.06.2017 / 19:17 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това заяви проф. Кинов, след конференцията на БААСТ.

 

Както ви информирахме, XI-та конференция на БААСТ с международно участие, се състоя от 11 до 14 май 2017 г., в к. к. „Слънчев ден”. Събитието събра на едно място специалисти в областта от страната и чужбина.

Освен научни доклади, участниците в конференцията имаха възможност да проследят и случаи с хирургия на живо.

Представяме ви коментар на един от ключовите участници в конференцията - проф. Кинов:

На световно ниво сме и по нищо не отстъпваме на колегите от чужбина

Проф. Кинов, проведе се XI-та конференция на БААСТ с международно участие. Вие бяхте един от основните участници и изнесохте важна презентация. Кажете кои бяха акцентите във Вашата лекция?

Клиниката по ортопедия на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”, в колектив, оглавяван от мен, изнесе доклад на тема „Резултати след ендопротезиране на колянна става при медиална артроза”. Докладът засяга лечението на началните, ранните стадии на износване на колянната става, когато процесът още не е обхванал цялата става и проблемът би могъл да бъде решен ефективно, с малка ендопротеза, която замества само увредения ставен хрущял. Това е нов, иновативен метод; не се нарушава биомеханиката на ставата, пациентите след един кратък следоперативен период на възстановяване около месец, имат нормална функция, със запазена биомеханика и кинематика на коляното, като водят напълно пълноценен и нормален живот.

Докладът беше посрещнат с изключителен интерес, имаше оживена дискусия, като разисквахме техниката, възможностите на метода и индикациите за приложение на този метод.

Бихте ли споделили впечатленията си от самата конференция?

Форумът беше изключително силен, благодарение на организатора – д-р Стефанов, председател на БААСТ и председателя на Организационния комитет – д-р Михов от Варна. Конференцията беше на изключително високо ниво, в партньорство с Европейската асоциация по колянна артроскопия. Имахме доста поканени гост-лектори от чужбина. Сред тях бе проф. Де Жур, д-р Поберай и пр. Те изнесоха изключително интересни доклади, съответно на тема – колянна хирургия, дисплазия на пателата, като той направи и демонстративна хирургия на случай с луксация на капачката на коляното; една нова техника, която е изключително ефективна, особено при тежките случаи. Д-р Поберай също е световноизвестен специалист в областта на раменната хирургия. Той представи случай на лечение на раменна артроскопия и запозна колегите с възможностите на метода. И двамата колеги имаха изключително интересни доклади, на които бяха обсъдени възможностите на методите, техническите детайли по изпълнението на интервенциите, както и някои „трикове”, които подпомагат операторите. Бяха засегнати също така и протоколите за рехабилитация и начините за постигане на оптимални клинични резултати.

Къде сме ние в областта на ортопедията на фона на колегите Ви от чужбина?

Бих казал, че сме плътно до тях. Видяхме операциите на д-р Михов за специфични инструменти при ендопротезиране на колянна става, видяхме и демонстативната операция на доц. Русимов от ВМА-София за раменна нестабилност. Те показаха, че сме на световно ниво и по нищо не отстъпваме на колегите си от чужбина. Т.е. нашите пациенти могат да бъдат лекувани качествено и добре.

Снимка: Здравен навигатор

 

още от Новини от деня
още от Ортопедия

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.