А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета

26.05.2017 / 12:29 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Пациентите често нямат никакви оплаквания.

 

Тези изводи бяха направени от специалистите, по време на пресконференция, посветена на Международната тиреоидна седмица, която започна вчера и ще продължи до края на седмицата. Както вече Ви информирахме, посланието през тази година гласи: “Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!”Проф. Анна-Мария Борисова, предс. на Българското дружество по ендокринология: “Заболяванията на щитовидната жлеза са по-голяма епидемия от захарния диабет”

Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета


Много световни организации са съпричастни с този проблем. Българското дружество по ендокринология също се присъединява и подкрепя усилията на медицинските специалисти, които трябва да положат (поне в тази седмица) допълнителна грижа с цел повишаване познанията за заболяванията на щитовидната жлеза.

Тези заболявания засягат над 750 милиона души в световен мащаб. Заболяванията на щитовидната жлеза се оказват по-голяма епидемия от захарния диабет, който към момента е засегнал към 460 милиона човека по света.

Нашата първоначална цел е увеличаването на познанията за тиреоидните заболявания.

Трябва да започнем от това, че щитовидната жлеза отделя, най-общо казано “енергийни хормони”. За да мигам-ми трябва енергия, за да мисля-ми трябва енергия, за да живее организмът ми-ми е необходима енергия. Това е едно простичко онагледяване на важността на тиреоидните хормони.

Лошото е, че съществуват много безсимптомни форми на тиреоидните заболявания. Статистиката сочи, че в България близо 60% от хората със засягане на щитовидната жлеза не знаят за това. Съответно са недиагностицирани и не получават лечение. Близо 25 на сто или милион и половина души имат възли на щитовидната жлеза. От тях 32% са жени. Близо 19% имат автоимунно тиреоидно заболяване, а около 11 на сто са с нарушена функция на щитовидната жлеза.

Важно е да се обръща внимание на симптомите, които са умора, отпадналост, и именно мотото на кампанията през тази година е: “Ако се чувстваш уморен, провери си щитовидните хормони!”

За наше съжаление, много от пациентите нямат абсолютно никакви оплаквания, които да ги насочат към специалист.

Много важен момент е и периодът на бременност. По време на бременност, щитовидната жлеза е критично важна, защото в първите шест месеца от развитието на плода, той няма щитовидна жлеза. Тя се формира към шести-седми месец, започва производството на хормони, но то става пълноценно едва към края на бременността. Това означава, че бебето се снабдява с хормоните през плацентата, която го свързва с майката. Ролята на тиреоидните хормони е от изключително значение за правилното физическо и умствено развитие на плода. Фатално важно е майката да има адекватна секреция на тиреоидните хормони.

Категорично заявявам, че не е необходим универсален скрининг на бременните. Ендокринолозите са добре обучени за индикациите, които биха наложили такъв скрининг. Първата индикация е бременност на жени над 30 години.


Проф. Русанка Ковачева, Нач. Клиника-УСБАЛЕ “Акад. Иван Пенчев”: “Около 90 000 души са носители или диагностицирани с рак на щитовидната жлеза”

Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета

Тиреоидните заболявания са едни от най-често срещаните ендокринни заболявания. Водещо място заема увеличението на щитовиднатата жлеза, която засяга 1/4 от населението, но с напредването на възрастта, честотата нараства до над 60% прогресивно.

Именно затова е важно да се правят профилактични прегледи на щитовидната жлеза. Смисълът е да се направи оценка на риска, която се прави предимно ехографски, тъй като 5-6% от възлите на жлезата се оказват злокачествени. Около 90 000 души у нас са носители или вече диагностицирани с диагнозата рак на щитовидната жлеза.

Възможностите за диагностика нарастват главоломно и макар да сме в епидемиологична ситуация от възли и злокачествени заболявания на щитовидната жлеза, добрата новина, е че ранното диагностициране води до по-добро протичане на лечението и не заплашва живота на пациента. Затова е важно да се направи оценка на риска на възлите.


Мария Силяновска, предс. на Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ): “Важно е да обърнем внимание и да се информираме”

Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета

Хубавото е, че пациентските организации и ендокронологичното съсловие в световен мащаб обединяват усилия за информираността за заболяванията на щитовидната жлеза. В тази връзка, в над 40 държави се инициират различни инициативи. България е единствената държава от Източно-европейския блок, представена в Международната тиреоидна федерация. От 2014 година, с подкрепата на Мерк България, която по принцип в световен мащаб подкрепя тези инициативи и Националната пациентска организация, участваме активно в тези прояви.

Тази година мотото на кампанията е: “Не си ти, а твоята щитовидна жлеза”, което има за цел да обърне внимание върху умората, нервността и др., които често отдаваме единствено на стресовото ежедневие.


Д-р Ана Цакова, изпълнителен директор на Мерк България: “Характерните симптоми често се отдават на начина на живот”

Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета

Най-старата фармацевтична и химическа компания Мерк, със социална отговорност през годините, работи в сферата на заболяванията на щитовидната жлеза. Компанията в световен мащаб е основен партньор на Международната тиреоидна федерация, в осъществяването на кампанията.

Всяка година има различно мото, а тазгодишното е избрано вследствие на едно проучване, което подкрепяме и осъществяваме, заедно с Международната тиреоидна федерация. То е насочено към това да открие по какъв начин жените се отнасят към симптомите и като цяло към заболяването. Резултатите показват, че именно характерните симптоми се отдават до голяма степен на начина на живот, като 49% от жените са склонни да обвиняват за умората, неправилния начин на живот и като цяло себе си, и да приемат състоянието, в което се чувстват. 40% от жените отдават своята тревожност, напрегнатост, безсъние на стресираното си ежедневие и не търсят лекарска помощ. Това е един проблем, който налага и стимулира нас като компания, да подкрепяме подобни инициативи, защото много по-лесно е да знаем, да сме информирани и да не оставяме този малък наглед орган, да стигне до функцията на други органи в тялото ни и да нанесе щети и лоши последици.

Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета
.
Тиреоидните заболявания са по-голяма епидемия от диабета

Текст и снимки: Здравен навигатор

 

още от Избор на редактора
още от Ендокринология
още от тест

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.