А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Всеки ден по една жена в България умира от рак на маточната шийка

26.01.2017 / 11:58 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това съобщи д-р Даниела Дариткова.

 

Всеки ден по една жена в България умира от рак на маточната шийкаИзказването бе направено при старта на отбелязването на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка в Народното събрание. Така д-р Д. Дариткова подчерта важността на превенцията и профилактика на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване, както и на националната програма за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV).

Според СЗО оптималното време за поставяне на ваксината е възрастта преди започване на полов живот.

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка стартира в България през 2012 г. Д-р Дариткова подчерта, че три поредни правителства и парламентарните комисии по здравеопазването на два парламента с пълно единодушие подкрепят програмата.

За съжаление, България отново е на челно място сред европейските страни по брой на заболели от рак на маточната шийка, стана ясно още по време на откриването.

„Всички знаем, че когато има обществена подкрепа, тогава има и по-голям шанс за успех. Националната програма е успешна и работи. Да, минахме през спадове и върхове, имаше много яростна антиваксинална пропаганда, но в края на краищата ние успяхме да я удържим. Има една естествена зависимост – колкото са по-големи опашките пред кабинетите на личните лекари за ваксинация, толкова ще са по-малки пред кабинетите на онкологичните специалисти“, каза и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка се отбелязва на 25 и 26 януари 2017 г. с информационен щанд, разположен в сградата на Народното събрание, на който се раздават брошури, тематични материали и символът на кампанията - „Перлата на мъдростта”.

Всеки ден по една жена в България умира от рак на маточната шийка

 

още от Темата - Онкология
още от Онкология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.