А Н К Е Т А

Ще внесе ли Здравната карта по-голям ред в системата?

 Да, защото най-сетне ще има ясни правила.
 Не, ще пострадат малките лечебни заведения.
 Трудно ми е да прогнозирам.


BGtop

Замърсяването на въздуха е подмолно увреждане на белия дроб

05.05.2017 / 11:04 - Здравен навигатор
 
 Facebook

Това каза проф. Коста Костов от ВМА.

 

Завеждащият клиниката по белодробни заболявания във ВМА обясни, че най-дребните частици, които замърсяват въздуха, не могат да бъдат издишани и нанасят големи вреди. Пред БНР проф. Костов каза, че всички частици под 10 микрона проникват в дихателната система, а онези под 5 – изключително дълбоко.

Това, по думите му, е особено вредно и опасно за хората, предразположени към дихателни заболявания, като например пациентите, страдащи от астма.


Замърсяването на въздуха е подмолно увреждане на белия дроб

Снимка: freeimages.com

Според статистиката, която проф. Костов цитира, в България има около един милион болни, които са сериозно застрашени от замърсяването на въздуха.

Той е категоричен, че това замърсяване води до тихо и „подмолно” увреждане на белия дроб и до скъсяването на неговия функционален живот, дори при здрави хора.

Според завеждащия клиниката по белодробни заболявания във ВМА страната ни върви напред по отношение превенцията и леченията, но това се случва с доста бавни темпове и изоставаме прекалено много. „Тези, които казват, че сме напреднали, в някакъв смисъл са прави, но само по отношение на централизираната, университетската медицина”, каза още проф. Костов.

 

още от Новини от деня
още от Пулмология

За да продължите да четете ЗДРАВЕН НАВИГАТОР е необходимо да декларирате, че сте медицинско лице.