Харвардският хранителен модел "Fertility Diet" дава ценни насоки за корекция на храненето на жени във фертилна възраст.

Проф. Петрова, "Хранене и репродуктивно здраве" бе темата на Вашия доклад - какви бяха основните акценти?

Проф. Петрова: При правилно хранене може и да не се стигне до асистирана репродукция

Репродуктивното здраве е сериозен проблем за двойките по цял свят и неслучайно правителствата оказват финансова подкрепа на двойките, страдащи от безплодие.

Защо се оказва, че това е сериозен проблем? Хората изразходват много емоционална енергия и време и тази тема предизвиква сериозен стрес у партньорите. Оказва се, че храненето е един от факторите, които оказват влияние на репродуктивната способност и може да помогне на всеки един етап от процеса на оплождане.

Причините за безплодие са различни и могат да се появят и при двата пола. Начинът на хранене може да окаже благоприятно въздействие върху най-честата причина инфертилитет при жената - нарушена яйчникова функция.

Наднорменото тегло и затлъстяването също оказват влияние върху репродуктивността и могат да бъдат повлияни от начина на хранене. В активната репродуктивна възраст за мъжете - между 40 и 50 години, наднорменото тегло засяга 70% от популацията, а затлъстяването - над 25%. При жените този проблем става по-сериозен след навлизането в менопауза, а при тези между 19 и 30 години е проблематично и поднорменото тегло. В тази възраст, която е най-фертилна, повече от 12% от дамите са с тегло под нормата.

Как свръхтеглото и затлъстяването влияят върху репродуктивното здраве? Основният фактор, който е свързан с нарушение на функциите на репродуктивната система (включваща хипофиза, хипоталамус и полови жлези), е инсулиновата резистентност. Последната е свързана със сериозен дисбаланс в хормоналната среда.

Производството на хормони от мастната тъкан също е ключово. Мастната тъкан е мощен ендокринен орган, произвеждащ активни вещества, които се изливат в кръвния ток и променят хормоналната среда на целия организъм. От тази тъкан се отделят и хормоноподобни субстанции, които пък стимулират възпалителните процеси. Хроничните възпаления са често срещана причина за репродуктивни нарушения.

В модерните репродуктивни центрове в САЩ и Западна Европа диетата е много важен аспект при третирането на тези проблеми. Започва се с корекция на храненето с цел намаляване или увеличаване на телесната маса още при установяването на проблем при оплождането.

За безплодие или инфертилитет се говори тогава, когато двойка във фертилна възраст прави безуспешни опити за зачеване в продължение на една година. В такива ситуации двойките се обръщат към специалисти в репродуктивни центрове. Нужно е да се изследва стилът на хранене още в началото и при нужда да се коригират теглото и BMI още преди да започне лечението. Това при всички случаи помага при асистираните репродуктивни техники, като тяхната успеваемост се увеличава двойно. Възможно е при правилно коригиране на модела на хранене да не се стигне до асистирана репродукция. Добрата диета води до намаляване на количеството прилагани гонадотропини и времето на прием.

От 10 години в САЩ успешно се прилага диета, създадена екип на Харвардския университет и наречена Fertility Diet. Принципите на този хранителен режим са разработени на базата на резултати от голямото проучване The Nurses' Health Study II и са насочени към женското безплодие. В продължение на 10 години, над 18 500 медицински сестри във фертилна възраст са изследвани по отношение на факторите на фертилитет и взаимосвързаните с тях диетични фактори. Около 12,7% от наблюдаваните жени са имали проблем със зачеването. 450 жени от тези 12,7% са били с диагноза овулаторен инфертилитет и именно те стават обект на изследване.

Диетата е базирана на общите принципи на здравословното хранене:

- разнообразна храна с оптимална енергийна стойност

- намален прием на рафинирани захари

- висок прием на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци

- ограничен прием на алкохол

Спецификата на тази диета е дефинирана въз основа на научни доказателства и се състои в няколко основни принципа:

При жените се препоръчва прием на пълномаслено мляко, кисело мляко и сирена, като се доказва, че тези храни намаляват с около 80% риска от овулаторен инфертилитет. Обратно, жените, консумиращи обезмаслени или нискомаслени продукти, са с повишен риск от тази патология. Каква е причината според харвардските учени? Причината е, че млечните мазнини са разтворители на мастноразтворимите женски хормони и съдържат последните в голямо количество. Те стимулират репродуктивните функции на яйчниците. От друга страна, при производството на обезмаслени и нискомаслени продукти се добавя суроватъчни протеини, включително и лакталбумини, които увеличават андрогените. Тоест, има противодействие и настъпва промяна в хормоналния баланс. При мъжете е обратното - трябва да се консумират нискомаслени продукти.

Друга специфика е това, че се препоръчват белтъчни храни от растителен произход. Оказва се, че редовната консумация на червени меса и пуешко (което е често консумиран продукт в САЩ) води по повишен с 40% риск от възникване на овулаторен инфертилитет. Обратното, при тези, които освен месо в умерени количества, консумират и растителни белтъци (бобови храни, ядки) рискът намалява значително. Относно механизма на действие, авторите считат, че постпрандиалният отговор на инсулина при приема на различен вид белтък е различен. Той е много по-висок при консумация на червени меса.

От друга страна, червените меса и пуешкото са източник на хем-желязо. То е много по-лесно усвоимо и се препоръчва при риск от желязодефицитна анемия, докато за усвояване на желязото от растителни продукти са необходими допълнителни условия - например едновременен прием с витамин C. Хем-желязото също има неблагоприятен ефект по отношение на инсулиновия отговор - предизвиква засилено отделяне на инсулин от панкреаса и влияе неблагоприятно върху овулацията.

Още една специфика на Fertility Diet е значителното количество на желязо. То играе много важна роля във функцията на яйчниците и пак се препоръчва да е предимно от растителен произход.

Моята препоръка е да се обръща достатъчно внимание на модела на хранене, корекцията на който може да доведе до спестяване на много средства от репродуктивни техники.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече