По време на VIII Национална конференция по Клинична лаборатория с международно участие. Специален коментар на проф. д-р Камен Цачев, председател на Българско дружество по клинична лаборатория.
Форумът се проведе от 11 до 13 септември 2014 г., в к.к. Златни пясъци, като премина при засилен интерес.
В рамките на няколко дни се коментираха теми като: Верифициране на метрологичната проследимост на медицинската ин витро диагностика /IVD/: Отговорности и стратегии в контекста на ЕС; Лабораторни изследвания на костния метаболизъм; Фармакогенетика и фенотипизиране при лечение с антиагреганти и антикоагуланти в кардиологията; Нови антикоагуланти - за и против; Роля на масспектрометрията в лабораторната медицина; Влияние на серумния магнезий върху показателите на калциево-фосфорната обмяна при болни на хрониохемодиализа; Лабораторията преди клиниката при тиреоидни дисфункции; Геномни аспекти на мултипления миелом и др.
Проф. Камен Цачев определи пред Здравен навигатор събитието като много силно. Регистрираните във форума участници бяха 400, бяха изнесени 15 доклада и имаше над 40 постери, множество фирмени презентации, разказа проф. Цачев.
(Проф. К. Цачев и проф. М. Пантегини от Италия, президент на The European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine)
Специален гост-лектор по време на събитието беше проф. М. Пантегини от Италия, президент на The European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (EFLM). Беше чест за България, че самият президент беше гост-лектор. Той изнесе откриващата лекция на конференцията (Верифициране на метрологичната проследимост на медицинската ин витро диагностика /IVD/: Отговорности и стратегии в контекста на ЕС), като очерта перспективите за бъдещото развитие на лабораторната медицина в следващите 10-15 години, сподели проф. Цачев.
Освен проф. Пантегини, във форума се включиха и чуждестранни лектори от Италия, Австрия и други европейски държави.
Проф. К. Цачев при откриването на конференцията.
Проф. М. Пантегини изнесе откриващата лекция на конференцията.
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече