Форумът се проведе по инициатива на Българско медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза.

Както вече ви информирахме, събитието се проведе от 24 до 26 ноември в Банско. На него се събраха както ревматолози, така и представители на някои други специалности.

Освен специалисти по ревматология, се включиха експерти по ендокринология, ортопедия, неврохирургия, рехабилитация и др.

По време на форума бяха представени теми с ключово значение за ежедневната клинична и базисна научна практика, които бяха дискутирани обстойно.

Проф. Баталов


Професор Баталов, какви са впечатленията Ви V-та конференция по остеопороза и остеоартрозата с международно участие, която се проведе в Банско?

Въпросите, които се разискваха в първата сесия касаят ревматолозите, в смисъл, че тази методика, която се коментираше е напълно достъпна почти за всички ревматологични кабинети. Тя има висока диагностична стойност, може да се използва за оценка на редица ревматологични заболявания, за оценка на терапевтичния ефект при лечение на тези заболявания и нашата цел и послание е да можем да обучим все повече ревматолози на тази медотика и да бъдем от помощ на пациентите. Също така искаме да подобрим както диагностиката, така и лечението в ревматологичните практики.

Правим всичко възможно, за да обучим все повече ревматолози, като курсовете, които организираме са на европейско ниво и са под егитата на Европейската ревматологична асоциация.

Лекторите, които се представиха са част от Европейската ревматологична асоциация, така че присъстващите на тази сесия имаха възможност да се докоснат до най-високите технологични постижения в областта на ехографията и приложението и в ревматологията.

Кажете с какви впечатления останахте от следващите сесии?

Посещаемостта не е най-важното, защото всеки ревматолог си прави сметка къде иска да участва, какво иска да научи и да чуе.

Въпросът е да бъдат разисквани наболели проблеми и да бъдат намерени и техните решения. Виждате, присъстваха и пациентски организации, представители имаше и на Здравната каса; присъстваха и представители на ревматологичното дружество.

Затова смятам, че заедно всички можем да намерим решение на доста проблеми, а те никак не са малко.

Проф. Соколович

Професор Соколович, какво е Вашето мнение за конференцията в Банско?

Това е една национална конференция и на нея се обръща внимание на нашумелите медицински проблеми в страната.

Хареса ми самата организация, а също така и темите, които бяха засегнати – остеопороза и остеоартроза. Моята лекция очерта какво е общото между тези заболявания и връзката между калцирането и кръвните тела.

Можете ли да кажете кое беше най-важното от лекцията, която представихте пред аудиторията?

Най-важното е, че трябва да се фокусираме над медицината и това, което тя ни дава. Ние сме намерили начин да се борим с калцирането и с проблемите в кръвните тела. Ние сме толкова стари, колкото стари са артериите ни, колкото са кръвните тела. Най-големият проблем е да се внима с калция, който е в тялото ти. Когато си млад, ти нямаш проблем с калция, но когато минаваш през годините, тогава вече ще имаш проблем с него.

Трябва да открием начина, по който да се пазим здрави, да не се разболяваме от остеопороза и остеоартроза. И това може да се постигне, но истината е, че до тези заболявания, както и до повечето познати на медицината, се стига от нездравословен начин на живот - пушене, алкохол, неправилен режим, стрес, всичко това ни убива стъпка по стъпка.

Вследствие на тези вредни навици ние започваме да се разболяваме и страдат различни системи от тялото ни. Опитваме се да се борим с тях, но като медици ние трябва да предотвратим въобще достигането до болестни състояния.

Бихте ли искали да посъветвате нещо колегите си от България, както и пациентите?

Живейте здравословно, не се хранете с прекалено много протеини и захар. Да, тялото има нужда от тях, но не трябва да се прекалява.

Трябва да променим начина си на хранене изцяло. Трябва да се научим какво да ядем първо, какво второ, какво трето и т.н.

Проф. Петрова, директор на "Медицински одит"

Професор Петрова, какво е Вашето мнение за конференцията, която се проведе?

Първо по отношение на организацията – перфектна. Темите бяха атрактивни и интересни, защото съдържаха както диагностичен аспект, така и терапевтичен, новости и поведение.

За разлика от други конференции, на тази най-много ми хареса присъствието на пациенти и изслушването им, мнението им за здравната система и по-специално за техните проблеми, свързани с темата на конференцията.

Второто нещо – дори моето присъствие, видяхте, представлява интерес, защото това са неща, които касаят всички нас – лекари, пациенти, общество, създава се комуникация.

Към Вас имаше доста въпроси. Защо аудиторията се интересува толкова от Вашата гледна точка?

Става въпрос за чувствителна сфера във взаимоотношенията общество – пациент – лекар – здравна система – финансова система. Тези всички неща са свързани. Като погледнете във всеки един лъч от тези взаимоотношения, ролята на моята институция и темата, която аз засягам, това е качеството на здравеопазването. До сега сме свикнали само, че парите не стигат, и че проблемите са само от финансово естество.

Оказва се, че не е точно така. Проблемите съществуват и те не са само от финансово естество. Много са важни организацията, мениджмънта, правата и задълженията на двете страни. Не напразно казах, че трябва да има баланс между права и задължения. Голямо значение има културата и на лекарите, и на пациентите по отношение на системата. Познанията също са от значение.

Ако нещата не са достатъчно добре доказани, че някой има вина, ако предварително се обсъди това преди да има окончателно решение, всичко води до негативен ефект. Затова трябва и много да се набляга върху начина, а и върху самата комуникация. Когато хората проявят разбиране, тогава нещата се получават по-добре.

Какъв съвет бихте дали към лекарите или пациентите?

Съветът ми е, че е много важно отношението между лекари и пациенти, както вече отбелязах. Лекарите са призвани да лекуват, да предотвратяват заболявания. Това е тяхната работа, но за да бъдат разбрани и да вършат качествено работата си, пациентите трябва да вземат участие в техните решения и да ги слушат, да нямат предварителна негативна нагласа; да отделят достатъчно време за разговор по между си, да се разбират, да се информират.

Д-р Ганчева

Доктор Ганчева, с какви впечатления останахте от конференцията в Банско?

Това, което за мен беше полезно касае преди всичко новите медикаменти при болни с псориатичен артрит и подхода към тези болни.

На тази конференция научих интересни неща в областта, в която аз работя – кристални артропатии, подаграта, метаболитния синдром.

Първата Ви лекция беше за сърдечно-съдов риск при диабетици с асимптомна хиперурикемия и подагра. На какво акцентирахте в доклада си?

Това, което аз смятам, а и това, което съм правила във всички проучвания и лекциите в чужбина, които съм изнасяла, е че всъщност болестта, наличието на кристали, както при подаграта, е хроничен възпалителен процес и се асоциира с много по-тежки морфологични промени. Тя е причина за сърдечно-съдовите усложнения, които настъпват. Хиперурикемията не е такъв траен показател, стабилен показател, но в комплект с другите сърдечно-съдови рискови фактори потенцира действията им.

Изнесохте и втора лекция, тя бе за кристалните астропатии. От нея кое бе най-важното?

Говорих с много колеги от чужбина и стана ясно, че няма етиопатогенетично лечение. Трябва да се овладее острото възпаление и да се спре отлагането на кристалите. Това обаче все още не е постигнато и в световен мащаб.

Какво бихте казали като заключение?

Наличието на една напреднала подагра е съвсем различно състояние и изисква едни комплексни грижи и от кардиолози, и от нефролози, и от дерматолози.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече