Проф. Боряна Делийска: "Повишената пикочна киселина работи, тя е тих убиец, подобно на хипертонията”

Проф. Делийска, каква е причината за появата на хиперурикемия?

Това е много любим мой въпрос, който е хит в световната вътрешна медицина, не само в нефрологията, защото пикочната киселина е един маркер, който може да засегне всяка система в човешкия организъм. Много се пише през последните няколко години, лавинообразно в литературата нарастват данните за връзката между високата пикочна киселина с други органи и системи, включително със сърдечна недостатъчност, с ритъмно-проводни нарушения, с честота на сърдечносъдови инциденти, с атеросклерозата, с метаболитния синдром, с резистентната хипертония, неповлияваща се от стандартно лечение. При лечение на хипертония винаги трябва да търсим дали в основата не лежи високата пикочна киселина.

Хиперурикемията има връзка и с трудноповлияващ се захарен диабет. Процесът е многофакторен, тъй като пикочната киселина е един кардио-метаболитен маркер за нарушение в сърцето и матаболизма. Категорично тя е причина за прогресия и поява на ХБЗ. Влизаме в един голям порочен кръг. Дали първичната повишена пикочна киселина води до всички усложнения, било то с обмяната, било то с бъбречната патология, със сърдечносъдовата или в последствие тези изменения водят до още повече повишаване на пикочната киселина.

Това, което трябва да запомним и наблегнахме на много форуми, сред кардиолози, а и сред други специалности, е точно да обърнем внимание на пикочната киселина, нещо, което до сега беше неглижирано.

Как да се предпазим от повишаването на пикочната киселина?

От една страна - диета, но през 2016 година излезе една публикация във водещо световноизвестно списание, което казва, че диета - да, ако човек има повишена пикочна киселина, но тя задължително трябва да върви с агресивно медикаментозно лечение, за да може да се повлияе най-добре.

От къде трябва да се тръгне?

Първо да изследваме пикочната киселина, особено при рискови групи хора. Това са хора със сърдечна патология, с наднормено тегло, със ЗД, с хипертония, бъбречно заболяване, с камъни в бъбреците- също. Така, че първата стъпка е изследване на пикочната киселина, дали е повишена или не, съобразяване на диетичния режим, който ние препоръчваме, и включването и на медикаментозно лечение, на фона на наблюдаване на стойностите на пикочната киселина.

Върху какво влияе пикочната киселина, когато е висока?

Оказа се, че има доста неприятни ефекти върху различни органи и системи. Не става въпрос за подаграта, която има пълна клиника - болки в палеца на крака, подуване силна болка. Подаграта е диагностицируема, обаче хиперурикемията няма никакви клинични симптоми, а всъщност тя работи. Повишената пикочна киселина работи, тя е друг тих убиец, подобно на хипертонията.

До какви сърдечносъдови промени води хиперурикемията?

До трудно контролирана АХ, до ритъмни и проводни нарушения, предсърдно мъждене, атеросклероза, сърдечна недостатъчност, повишен риск от сърдечносъдова смърт и от смърт по всяка друга причнина.

Как се лекува хиперурикемията?

Първо - диагноза с изследване нивото на пикочната киселина, диета и медиакментнозно лечение с групата на ХО инхибитори, които намаляват синтезата й.

Пикочната киселина не е някаква инцидентна находка. Тя е свързана с много други усложнения и за това трябва да я лекуваме.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече