Посетиха Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда за своя трети международен конгрес. Представяме отзив от форума на Ивет Паянова – старши лъчетерапевтичен лаборант в отделението по Лъчелечение и радиохирургия.

Над 220 лъчетерапевтични лаборанти и професионалисти по здравни грижи, които работят в областта на лъчелечението посетиха Третия регионален конгрес на SEETRO (South-East Europe Technology in Radiation Oncology) – Сдружение на дружествата на лъчетерапевтичните лаборанти в Югоизточна Европа. Симпозиумът се проведе в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда от 22-ти до 24-ти септември 2017 г. Директор на научната среща бе Ивет Паянова – старши лъчетерапевтичен лаборант в отделението по Лъчелечение и радиохирургия на Болница Токуда.

Богатата програма от лекции и практически упражнения засегна дейността на лъчетерапевтичните лаборанти и иновациите в лъчелечението и радиохирургията. Част от темите включваха образни методи и протоколи в лъчелечението, имобилизация, верификация на лъчелечението, контуриране на органите в риск, нови методи за облъчване като лечение с гама и кибернож, брахитерапия, IGRT, IMRT, RapidArc и др. Освен тях, форумът бе полезен за участниците и като дефиниране на отговорностите и задълженията на професията лъчетерапевтичен лаборант. Бяха представени съвременни модели на работа във връзка със защита от облъчване, комуникация с пациенти, сестринство и др.

Лекторите на конгреса бяха специалисти от множество европейски страни, включително председателя на Комитета на лъчетерапевтичните лаборанти към Европейската асоциация по лъчелечение (ESTRO RTT Committee) Мишел Лийч, която бе почетен гост.

В събитието се включиха лъчетерапевтични лаборанти, медицински физици, лекари, медицински сестри - специалисти, чиято ежедневна практика е свързана с лъчелечението. Чуждестранните делегати бяха на 120 души от 13 различни страни. Събитието е едно от най-мащабните в областта на работата на лъчетерапевтичните лаборанти в Югоизточна Европа.

Представяме ви коментар на Ивет Паянова – старши лъчетерапевтичен лаборант в отделението по Лъчелечение и радиохирургия на Болница Токуда:

Проведе се III международен конгрес на лъчетерапевтичните лаборанти от Централна и Източна Европа. Разкажете накратко за събитието.

Третият конгрес на лъчетерапевтичните лаборанти от Централна и Източна Европа е форум, специално насочен към лъчетерапевтичните лаборанти. Мероприятието по своему е уникално, тъй като на подобни големи конгреси обикновено около 95% от участниците, които присъстват са лекари. Нашият конгрес е уникален, защото е направен за лъчетерапевтичните лаборанти, което от една страна е по-трудно да се организира, а от друга – е много полезно събитие, тъй като това са хората, които прекарват около 90% от времето с пациента; на практика те правят лъчетерапията.

Във форума имаме участници от 13 държави, което е рекорд от където и да се погледне. Досега не сме успявали да съберем толкова много участници, дори когато събитието се е провеждало в други държави. През тази година домакин на конгреса сме ние, а през миналата година той се проведе в Хърватска, а преди това в Сърбия. Беше замислен като мероприятие на лъчетерапевтичните лаборанти от Централна и Източна Европа, но се разрасна и се включиха участници от почти цяла Европа, а дори и от страни извън Стария континент.

Имаме изключително много лектори и това, което е важно за нас е, че на този конгрес ние успяваме да предоставим познания и достъп до най-новите технологии на нашите колеги, тъй като обикновено подобни неща се представят на най-престижните международни конгреси, на които не винаги успяваме да изпратим колеги.

На Вас специално имаше ли лекции, които Ви направиха по-силно впечатление?

Това, от което бях силно впечатлена е, че ако допреди няколко години, поне тук в България, нашето съсловие бе възприемано като хората, които „отиват и натискат бутона“, така да се каже, то сега нашите компетенции се хармонизират с начина, по който те се възприемат в Европа и по целия свят.

Презентациите на колегите, които изслушах, бяха на изключително високо ниво – както на чуждестранните, така и на българските специалисти. От България имахме участници от различни градове в страната. Мога да кажа, че компетенциите на колегите ни се увеличават, а с това и отговорността им.

С лекции във форума се включи и моя екип. Нашият ангажимент обаче бе преди всичко да организираме мероприятието на ниво и тъй като ние очакваме една нова машина, която ще бъде уникална за страната и за региона, която беше показана за първи път на световен конгрес преди няколко месеца, то ние ще имаме възможност да разкажем и да се похвалим с тази техника. Очакваме машината да бъде доставена през месец октомври и да бъде стартирана до Нова година, така че ще можем да се похвалим повече с нея на следващ конгрес.

Как се организира един такъв голям форум?

На първо място – с голям патос и желание, както и с отделяне на изключително много време, тъй като това не е само организация на зала, храна и презентации, а и непрекъснат контакт с хората от тези 13 държави, който контакт вече се е превърнал не само в колегиален, но и в приятелски. Хубавото е, че ние почти нямаме езикова бариера.

Трябва да кажа, че всъщност идеята за това събитие възникна преди повече от 10 години. Имаше един съвместен проект на Международната атомна агенция и Европейската асоциация по лъчелечение. Те направиха курсове за обучаване на обучаващи, които трябваше в собствените си държави в Източна Европа, да предадат тези знания. Тогава бяхме само няколко държави, докато сега вече сме много, като междувременно тези контакти се увеличават, което е и приятно, и ползотворно, но отнема изключително много време и човек няма как да не му се посвети изцяло.

Ако трябва да отправите някакво пожелание към колегите си, какво би било то?

Пожелавам им да си вярват, защото те имат нужда да знаят, че са добри, че правят това, което се прави в развитите европейски страни, да имат самочувствие. Това ще им даде шанс да искат да знаят и да могат повече, да се усъвършенстват, развиват, да пътуват повече на международни форуми и пр. Доскоро те бяха съвсем затворени, но сега вече имаме какво да кажем. Така че моето послание е това – да се развиват и да имат амбиция.

.

.

.


Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече