Президентът на XVII Конгрес на БАР разказва за организацията и ключовите моменти от събитието.

Доц. Мария Недевска е президент на организационния и научен комитет на XVII Конгрес на Българска Асоциация по Радиология, провел се между 28-ми и 30-ти септември в Пловдив.

Редица международни лектори - световноизвестни имена в областта на радиологията, изнесоха свои доклади по време на събитието. Акцент бе поставен и върху обучението на младите специалисти по образна диагностика, за които бе организиран специален двудневен обучителен курс.Ето какво разказа експертът пред Здравен навигатор:

Доц. Недевска, разкажете ни повече за протичащия в момента ХVІІ Конгрес на Българската Асоциация по Радиология.
Това е най-големият научен форум, който събира голямата гилдия на радиолозите. Към понятието "радиолози" се включват всички образни диагностици, нуклеарни медици, лъчетерапевти, медицински физици, рентгенови лаборанти - едно голямо и сплотено общество, традиционно споделящо този уикенд научните си интереси.
Ние сме обединени от Българска асоциация по радиология (БАР). Конгресите ни се провеждат на всеки две години, което прави тези срещи особено важни, тъй като са значително редки. В периода между всеки конгрес има организирани събития на отделните специалности, включващи се под шапката на Асоциацията.

Кои са ключовите сесии на форума?
Като президент на конгреса, аз и останалите членове на научния комитет се постарахме да съберем най-важните, най-интересните и най-горещите теми в момента. Трудно ми е да бъда пристрастна. Мисля, че най-важен е фокусът върху младите лекари - специализиращите образна диагностика, нуклеарна медицина и лъчетерапия и младите специалисти.
Прогресът винаги е свързан с младостта, енергията и ентусиазма, поради това ние организирахме няколко сесии със специален фокус към младите рентгенолози.
Поканихме много интересни чуждестранни презентатори и утвърдени български имена в сферата.
Организирахме и предконгресен курс за млади специалисти, на който поканихме лектори от International Skeletal Society. Всички те пътуват от различни краища на света, включително и от САЩ, за да споделят своите знания и постижения с нашата аудитория. По мое мнение курсът преминава наистина успешно. Той включва не само лекции, но и практически занимания, като продължителността му е ден и половина. Бяха обособени няколко групи, които са достатъчно компактни, за да гарантират близостта и директния контакт на участниците с презентатора. По този начин колегите имаха възможност да задават въпроси и да научат важни за дейността практически детайли.

Прави впечатление големият брой млади хора в залата.
Ние сме поканили студенти по медицина, специализанти и млади лекари, както и всички членове на дружеството. Присъстват и множество рентгенови лаборанти и медицински физици. Организирали сме и много интердисциплинарни сесии, в които обсъждаме диагностиката на заболяванията, тяхното лечение и проследяване, което представлява един завършен цикъл.
Надявам се залите да продължат да са пълни и да има интерес към всички сесии. Конгресът е организиран така, че всеки да намери информация за това, което най-много го интересува.

Наблюдава ли се достатъчен интерес от страна на завършващите медици към специалността и съществуват ли достатъчно възможности за развитие?
През последните 10 години нашата специалност се промени драматично. Причината бе изключителният прогрес на техниката. Нием от рентгенолози, работещи със сиво-бели снимки, изведнъж бяхме изправени пред машини с невероятни възможности. Именно новата роля на рентгенолога в медицината привлича и специализанти, особено технически ориентираните млади хора.
По същия начин стоят и нещата в нуклеарната медицина - комбинираните методики, PET скенерите, PET магнитните резонанси промениха ролята на диагностиката. Изведнъж нуклеарният медик стана ключово важен при грижата за пациента.
Същото се случва и в сферата на лъчетерапията. През последните няколко години лъчетерапевтичните отделения бяха оборудвани със съвременни машини, които позволяват нехирургично лечение на много онкологични и неонкологични заболявания.
С тази промяна на ролята на специалиста, интересът при младите е обяснимо висок.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече