Проф. Румен Бенчев: "Онова, което за нас е иновация, за света е отдавна познато"

Националният конгрес по оториноларингология се проведе в периода между 29-ти септември и 1-ви октомври 2016 г. в Риу Хелиос Парадайс, Св. Влас, като събра на едно място множество специалисти в областта. Експерти коментираха актуални теми, а програмата бе богата на чужди имена.

Конгресът бе открит от доц. Кирил Попов и доц. Стефан Стоянов като модератори, а първата представена тема бе "Ларинго-фарингеален рефлукс - новости в диагностиката и лечението" - д-р Славена Адамова и колектив. Други основни теми през първия ден бяха: „On nasal patency from the point of view of Computational Fluid Dynamics” - проф. Ralph Möses, „Epistaxis. Recent management options” - проф. Usamah Hadi, и „Тромбофилия и перфорация на носната преграда?” - д-р Юлиян Рангачев и колектив.

По време на предпоследния ден от програмата се проведе Общо събрание на Българско национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, по време на което бяха обсъдени важни организационни въпроси.

Председателят на сдружението - проф. Румен Бенчев, също бе част от колективи, които представиха своите доклади на теми: "Изследване на съня - световни стандарти и нашата практика", "Диагностика и проследяване на аудио-вестибуларното засягане при синдрома на Cogan" и "Нови хоризонти в Балканските конгреси в началото на 21-ви век".

Очаквайте съвсем скоро интервюта и коментари от събитието!

Ето какво сподели проф. Бенчев пред "Здравен навигатор":

Проф. Бенчев, в момента тече 12-ти Конгрес по оториноларингология, какъв е Вашият коментар за форума?
Събитието тази година е насочено към иновациите в нашата специалност и е с рекордна посещаемост. В България понятието "иновации" е по-различно отколкото в развитите европейски страни, САЩ, Япония, Корея и други напреднали държави. Поради липса на достатъчно модерна апаратура, нашата медицина изостава в определени сфери, като понастоящем се опитваме да компенсираме това изоставане. Онова, което за нас е иновация, за света е отдавна познато.
Въпреки това считам, че фактът, че успяваме да догоним в някои аспекти световната оториноларингология, е голям успех за нас. Поради това основната тема е посветена на стремежа ни да достигнем и приложим новото в нашата специалност.

Конгресът има богата научна програма и са поканени множество лектори от чужбина. Кои лекции Ви направиха най-силно впечатление?
Гостите, които сме поканили, са така подбрани, че да отразят тенденциите в различните части на нашата специалност - в отологията, в ринологията, в ларингологията и в онкологичната хирургия.
Колегите представиха добре подбрани и изключително практически насочени доклади. Пример за такъв доклад е презентацията на проф. Usamah Hadi на тема "Complications of FESS - my experience". Проф. Ralph Mösges пък наблегна на физиологията на носа - много полезна и важна лекция.
Друг от чуждите специалисти - проф. Milan Stankovic, посочи резултатите си от лечението на авансирани тумори, което е актуален проблем в нашата страна. За съжаление, много от туморните процеси биват диагностицирани в късен стадий, когато е приложима единствено радикална външна хирургия. Това са операции, имащи сериозни последствия както върху външния вид, така и върху качеството на живот на пациента.

На последните форуми в областта на оториноларингологията се отделя голямо внимание на онкологичните заболявания. На какво се дължи това?
Това е продиктувано от една страна от нарасналия брой пациенти с онкологични заболявания и от друга страна - от нашето желание да покажем, че при ранна диагностика на едно туморно образувание пътищата за лечение са много. В ранния стадий на тези заболявания са приложими органосъхраняващи операции. Най-често колкото по-късно диагностициран е даден тумор, толкова по-радикална е терапията, която прилагаме.
Комбинирането на лъче- и химиотерапия с хирургични методи в областта на туморите на главата и шията е широко приложимо и ефективно. Нашият стремеж е именно запазване на качеството на живот на пациента.

Какво е Вашето послание към колегите Ви?
Традиционно желая здраве, тъй като някои от колегите ни в момента са в тежко състояние с онкологични заболявания. Събрахме средства и организирахме дарения за тях, като се надяваме скоро състоянието им да се подобри.
Пожелавам на колегите също така успехи и все по-добро развитие в областта на нашата специалност.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече