Събитието се проведе между 29 септември - 1 октомври в Слънчев бряг.

Втори Национален конгрес по ЕМГ, ЕП и ТМС се проведе от 29-ти септември - 1-ви октомври в Слънчев бряг.

Традиционната годишна среща е организирана от Асоциацията по Клинична електромиография и Евокирани потенциали. Организацията бе учредена на 22.09.2007 г. в Боровец, като нейн председател е акад. проф. д-р Иван Миланов. Заместник-председател на Асоциацията по ЕМГ и ЕП е доц. Новачкова-Спасова, а секретар - доц. д-р Десислава Богданова.

Конгресът бе открит от акад. Иван Миланов, а основните теми през първия ден бяха: „Фокални дистонии” - акад. Миланов, "Амиотрофична латерална склероза и нейните варианти Атипични мотоневронни заболявания" - проф. Пламен Цветанов, и „ Фокални дистонии на ръката – практически аспекти ” - доц. Десислава Богданова.

Първият ден от програмата завърши с Годишно събрание на Асоциацията по Клинична електромиография и Евокирани потенциали, по време на което бяха обсъдени важни организационни въпроси.

Специалистите, поканени като лектори на форума, представиха важни, практически насочени доклади в сферата. Лекция на тема "Електродиагностични протоколи при заболявания на нервните коренчета и брахиалния плексус" изнесе д-р Бети Садарзанска, а проф. д-р Боряна Ишпекова презентира "Електрофизиологични изследвания при болни с атаксията на Фридрайх".

По време на Сесия TMC д-р Радослав Мавров говори за "Приложение на рТМС в ежедневната неврологична практика – собствен опит", а д-р Васил Тодоров изнесе доклад на тема "рТМС над първичната моторна кора, лявата дорзолатерална кора и „фалшива“ стимулация при пациенти с хронична мигрена".

Събитието бе организирано от Асоциацията по ЕМГ и ЕП, с подкрепата на фармацевтична компания "Софарма" и фирма "Адитус".

Очаквайте още подробности и интересни интервюта!

Ето какво сподели за „Здравен навигатор” акад. Иван Миланов:Акад. Миланов, провеждате Втори конгрес по ЕМГ, ЕП и ТМС, какво бихте споделили относно събитието?
Щастлив съм, че мероприятието се радва на толкова голям интерес. Забелязвам, че колегите не само идват с голямо желание, но и чувстват тези сбирки като място, на което могат да споделят опита и професионалните си проблеми.
Т.нар. гилдия на неврофизиолозите е по-малка - съдейки по броя на хората, които дойдоха, като че ли всички присъстваме днес на конгреса, което е много радостно.
Този интерес трябва да бъде поддържан. Неврофизиологията е една типична област, макар че не съществува такава специалност, в която съществуват специфични проблеми.

Програмата бе наистина богата, кои доклади Ви направиха впечатление?
Всички лекции бяха изключителни. Бих обърнал внимание на презентацията за транскраниалната магнитна стимулация и приложението й за лечение на неврологични и психични заболявания, което е един истински хит по целия свят.
Важни бяха и практически насочените лекции като тази на проф. Цветанов, който коментира протоколите за изследване на пациенти с различни заболявания. Това са гайдлайни, които ние разработваме от известно време и които ще бъдат публикувани на сайта на Дружеството. По този начин колегите ще бъдат улеснени и ще могат да се ръководят от тях по примера на гайдлайните при различните други специалности.
Станахме свидетели на интересни експериментално-научни доклади като този на тема нервна възбудимост. С две думи, засегнат бе целият обхват на неврофизиологията.

Вие самият презентирахте темата "Фокални дистонии". Кои бяха главните акценти?
Темата за лечението на фокалните дистонии с ботулинов токсин е изключително интересна. За съжаление ние изоставаме в тази сфера, тъй като трябва да бъдат обучени специалисти, които да могат да прилагат това лечение.
С моя доклад исках да демонстрирам, че началото е поставено, като представих съществуваща програма за обучение на невролози.
Предстои курс, посветен на същата тема и организиран от Movement Disorder Society. Поканихме трима чужди лектори, организирахме и практически занятия, а скоро ще проведем и чисто практическо обучение.
Тъй като по настоящем няма обучени невролози, тази специфична дейност се изземва от различни други лица. Тя обаче е специфична, затова трябва да бъде регулирана и извършвана от професионалисти.

Коментирахте и други примери за изземване на функции във Вашата специалност.
В държава като България, в която нещата не са добре регламентирани, често очни лекари, дерматолози и дори козметици се опитват да третират чисто неврологични заболявания. Това, разбира се, не е правилно, както не би и било правилно ние - невролозите, да обслужваме техните пациенти.
В областта на неврологията отдавна знаем кой какво лекува, мисля, че и в сферата на неврофизиологията това ще се случи скоро.

Какви са плановете за развитие на събитието?
С присъстващите обсъдихме евентуалното привличане на колегите, занимаващи се с електроенцефалография, през следващата година. Те имаха дружество, което обаче се разпадна преди време.
Електроенцефалографията също е използван метод в неврологията, тези специалисти също биха били щастливи да обменят опит с колеги. Така че моят призив към колегите е да продължаваме по същия начин да бъдем заедно и да въвеждаме всички световни стандарти и в България.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече