Очаквайте и коментари на други известни специалисти в областта – проф. Маргарита Генова и проф. Жанет Грудева.

В периода от 5-ти до 8-ми октомври в к.к. Слънчев бряг, се проведе Национална конференция по хематология на тема „Малигнени хемопатии – контраверсии“.

(Проф. М. Генова, председател на Българското сдружение по хематология откри форума)

Представяме ви първи коментар от форума – на проф. Георги Балаценко, като ще имате възможност да се запознаете също така и с кратки интервюта на проф. Маргарита Генова и на проф. Жанет Грудева. Освен това, ще ви представим и подробности от сателитните симпозиуми на фармацевтичните компании Amgen и Novartis, състояли се в рамките на хематологичната конференция.

(Проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология при откриването на конференцията)

Проф. д-р Георги Балаценко, Началник консултативен и диагностичен блок, Лаборатория по цитогенетика и молекулярен анализ – НСБАЛХЗ ЕАД

Проф. Баланценко, проведохте поредната Национална конференция по хематология. Бихте ли очертали кои бяха акцентите на форума, според Вас?

Хематологията е една безкрайно динамична специалност. Причина за това е, че кръвта е достъпна като материал за изследване – не изисква операции или други специфични интервенции. Затова тя е доста по-напред отколкото при солидните тумори, от чисто биологична гледна точка.

Това има две последствия – от една страна, световното познание и практика се развиват изключително бързо, буквално всеки месец излиза нещо ново. Така че една от темите на конференцията, в серия от обучителни лекции, да се представят на аудиторията новите неща, които представляват чисто практически, клиничен интерес.

От друга страна е важно да се съпоставят данните от големите клинични проучвания, които са стандартизирани, при които в една или друга степен се получа концентрация на определени пациенти, с резултатите от реалния живот и това го направихме по време на конференцията. Т.е. на този форум представихме нашия практически опит, тъй като всяко отделение по хематология трупа впечатления и опит при определено заболяване. И конференцията е мястото, където всичко това се споделя. Така се раждат дискусиите, така се очертават новите насоки, както в диагностиката, така и в лечението; оценяват се слабостите на различни подходи, оценяват се преимуществата и най-вече се дава реална оценка на това, което ние правим в клиничната практика.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече