Национална конференция по гастроентерология се проведе в Пловдив в периода 5-7 октомври 2017г.

Програмата на ежегодната конференция, организирана от Българското дружество по гастроентерология спази обичайния баланс между практически и теоритични постановки. Практическият модул бе построен върху демонстрациите на „живо”, т.е. върху интерактивния подход при решаване на интересни казуси и демонстрация на ендоскопски и други инвазивни техники, прилагани в гастроентерологията.

Теоритичният модул беше разработен в две основни насоки:дискутиране на новите диагностични и терапевтични тенденции в гастроинтестиналната и чернодробна патология; и презентиране и обсъждане на национални стандарти за поведение при заболяванията на гастроинтестиналния тракт.

Повече пред “Здравен навигатор” сподели председателят на БГДЕ проф. Крум Кацаров”:

По време на конгреса успяхме да постигнем целите, които си бяхме поставили. Първият ден беше изцяло посветен на демонстрации на живо. Неслучйно поставяме ударението върху тези демонстрации, тъй като този вид работа е най-интерактивен. Работи се, транслира се, всеки от участниците в залата има възможност да вземе участие, да попита, да изрази мнение, да коментира дадена методика. Именно това е най-добрата форма на обучение. Мисля, че сме на прав път, тъй като тенденцията, която се вижда, е че има много млади хора, които се занимават с инвазивни методики, ендоскопия, в случая, и това е обнадеждаващо. Имаше един период, в който нещата бяха позастинали, но младите хора се развиват, имат възможност да се докоснат до апаратите и оттам вече да имат виждане и да задават въпросите си. А когато имаш въпроси, това означава, че работиш.

Другите два дни от конгреса бяха по-скоро теоретични, но бяха организирани така, че световните проблеми като хепатит, заболяванията на панкреаса и стомаха, изобщо нещата, които ни интересуват, да бъдат пречупени през нашата призма. Важно беше да си отговорим на риторичния въпрос “къде сме ние?”

Какъв е отговорът, според Вас?

Доволни сме от отговора, особено в областта на хепатологията, тъй като всички пациенти с хепатит С и В имат достъп до лечение без ограничения. Ние сме единствената Източноевропейска държава с подобен неограничен достъп, без лимити, без листи на чакащи пациенти. Това позволява да натрупаме голям клиничен опит, който можем да сравняваме с външния. Доволни сме от постигнатото в хепатологията, както малко или много, и в другите раздели на гастроентерологията.

Около 45% от изнесените доклади по време на форума бяха представени от млади специалисти на възраст под 40 години. Това е новата вълна и очевидно нашето дружество е жизнено. Броят на участниците на конференцията е около 520 като всяка година се увеличава. Интересът към гастроентерологията расте, тъй като е интересна и иновативна дисциплина. По отношение на възрастовия подбор и израстване съм изключително радостен от това, което виждам.

Вие самият говорихте по време на форума за Европейския консенсус 2017 във връзка с диагнозата и лечението на хроничния панкреатит. Има ли нещо ново, което би могло да бъде отбелязано?

Консенсусите са сбор от правила, които се изготвят на базата на доказателствен материал. Самата технология на изработване на Европейския консенсус означава, че мултидисциплинарни групи работят по него, техните решения се взимат с минимум 80% съгласие. Един дебат трае поне две години. В крайна сметка се публикува едно ръководство, което дава насоки за поведение, които ти трябва да пречупиш през условията в съответната страна, но е желателно да се придържаш към правилата.

За съжаление, български специалисти не участват в изготвянето на консенсуса. Така че, ние по-скоро си “сверяваме часовника” и се опитваме да се доближим доколкото можем.

Доколко е възможно това приближаване?

Има неща в този консенсус, до които трудно можем да се приближим, които са водещи. Като, например, диагностиката, ехо-ендоскопията, която по една или друга причина в България все още малко се работи.

Бихме могли да компенсираме с познания и умения в други области и диагностични методики.

Консенсусът е лакмус - сравняваш къде си и как трябва да действаш.

Бяхте включили и педиатрична сесия и отличихте някои от докладите…

За първа година включваме сесия педиатрия. Децата с гастроентерологични заболявания в по-късен период стават наши пациенти. Важно е да не се къса връзката, когато излязат от педиатрията и ги поемем ние с цялата специфика, лечение и контрол на заболяването.

Именно затова, мислим тази сесия да присъства вече във всички наши конференции, защото този опит, който притежават педиатрите за нас е много полезен.

Какво можем да кажем в аванс за предстоящата конференция по хепатология?

Това е третата поред конференция, която ще проведем през декември. Организира се от Българската асоциация за изучаване на черния дроб. Тази година основните топици са посветени на автоимунните заболявания. Очакваме авторитетни лектори от Англия и Германия. Форумът ще бъде интерактивен и отново е насочен изключително към младата аудитория.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече