Отзиви от ХV-ти Международен конгрес по колоректална хирургия

Традиционният ХV-ти Международен конгрес по колоректална хирургия се проведе между 5-ти и 8-ми октомври в к.к. Златни пясъци, като събра водещи хирурзи от България и Европа.

Организатори на събитието са Клиника по колопроктология към Катедрата по обща и оперативна хирургия, Медицински университет – Варна и Българско хирургическо дружество: Съюз на учените в България.

Водещи теми бяха:
• Злокачествени заболявания на колона, ректума и ануса
• Възпалителни заболявания на дебелото черво
• Функционални нарушения на колона, ректума и ануса
• Хирургия при чернодробни метастази от колоректален
карцином
• Иновации в колопроктологията
• Стволови клетки при онкогенеза на колоректален рак

Ето какво сподели пред "Здравен навигатор проф. Валентин Игнатов:


Проф. Игнатов, бихте ли коментирали научната част от конгреса и какво Ви направи най-силно впечатление?
Научната част е много разнообразна и насочена в две направления - рак на дебелото и правото черво и възпалителни заболявания.
Особено впечатление ми направи второто заседание, където участваха нашите гости-чужденци. Те изнесоха задълбочени доклади, съдържащи новости, които бяха вълнуващи за всички участници. Последващата дискусия бе дълга и сериозна.

Кои бяха ключовите лекции?
Лекцията на проф. Guilio Santoro от Италия бе изключителна. Той говори за приложението на ендоректалната ултрасонография при диагностика на колоректален карцином и фистули.
Друг ключов момент бе презентацията на македонския проф. Dragoslav Mladenovic, който презентира доклад за аналните фистули.

Какъв е броят на участниците тази година?
Към настоящия момент са регистрирани 368 участници, като 13 от тях са чужденци. Различни държави ще се представят на форума - Австрия, Македония, Италия, Румъния, Великобритания, Германия, Дания и Шотландия.

Подкрепяте ли мнението на проф. Иванов, че българските специалисти в сферата са на световно ниво?
Действително колегите са на световно ниво, тъй като ние работим във всички сфери на хирургията, особено в колопроктологията, обхващаща заболяванията на дебелото и правото черво.
Вижда се, че лапароскопската миниинвазивна хирургия намира приложение почти във всички българси болници, а тя е съвременна тенденция за развитие в цялата хирургия.

Разкажете ни за редстоящата сесия за рак на ректума.
Ще се коментира ракът на правото черво, като ще вземат участие водещи специалисти от почти цялата страна. Тук отново ще се включат и чуждите презентатори, като очакваме вълнуващи доклади.
Адвокат Мария Петрова пък ще говори за правните аспекти в хирургията, които са изключително важни, и по този начин ще завърши сесията.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече